Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλείνει το μάτι» για... μετρημένες φοροελαφρύνσεις η τρόικα

Στην Αθήνα το τελικό ραντεβού με τους δανειστές. Έχουν καλυφθεί οι μισές από τις 542 μνημονιακές δράσεις. «Αγκάθια» παραμένουν τα εργασιακά και τα κόκκινα δάνεια. Την επόμενη εβδομάδα οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. «Παραγωγικές» χαρακτηρίζει τις συζητήσεις η τρόικα.

«Κλείνει το μάτι» για... μετρημένες φοροελαφρύνσεις η τρόικα

Πράσινο φως για ενσωμάτωση «μετρημένων» φοροελαφρύνσεων στον προϋπολογισμό με απαράβατο γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια, ζόρια με τα εργασιακά και ένα καλό ανακοινωθέν για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο ελληνικό πρόγραμμα φαίνεται να είναι το ταμείο της τριήμερης προκαταρκτικής διαπραγμάτευσης της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι.

Οι ελεγκτές πιστοποίησαν ότι από τις 542 μνημονιακές δράσεις έχουν καλυφθεί τουλάχιστον οι μισές και έδωσαν ραντεβού στην Αθήνα, στο τέλος του μήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ελληνική πλευρά να προσδοκά ότι αυτή τη φορά η ...βαλίτσα των διαπραγματεύσεων δεν θα τραβήξει μακριά.

Κυβερνητικές πηγές που μετείχαν στο τριήμερο των διαπραγματεύσεων χαρακτήριζαν τη συνάντηση στο Παρίσι «προκαταρκτική», επιβεβαιώνοντας πως όλα τέθηκαν στο τραπέζι «αλλά είμαστε στο ξεκίνημα». Επιχείρησαν μάλιστα να δώσουν μια διάσταση brainstorming στη διαπραγμάτευση των Παρισίων, στη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν συγκλίσεις και αποκλίσεις και αναζητήθηκαν συνθέσεις.

Εικόνα ρήξης δεν προκύπτει σε κανένα μέτωπο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν διαφορετικές γραμμές και προσεγγίσεις. Σημαντικό κρίνεται όμως από την ελληνική πλευρά ότι «καταλαβαίνουν απολύτως τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος και αναζητά την ελπίδα».

Υπ' αυτό το πρίσμα, η τρόικα φαίνεται να άναψε πράσινο φως για μετρημένες φοροελαφρύνσεις , οι οποίες θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό χωρίς να είναι επί του παρόντος σαφής η έκτασή τους.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί ήταν «σφίγγες» όταν ερωτήθηκαν τόσο για το θέμα της αύξησης των δόσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο και για το ζήτημα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης.

Μπήκαν στο τραπέζι, επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Είναι απολύτως σαφές όμως ότι για να μάθουμε τι πήρε η ελληνική πλευρά από τη διαπραγμάτευση επί των φορολογικών ελαφρύνσεων, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Σάββατο και την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα καλά νέα, δεν ανακοινώνονται με μια άτυπη ενημέρωση...

Τα ζόρια

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες για την ελληνική πλευρά στην τριήμερη διαπραγμάτευση φέρουν μάλλον δύο υπότιτλους: «κόκκινα δάνεια» και «εργασιακά».

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τα εργασιακά αποτελούν «πολύ ευαίσθητο θέμα» και όπως φαίνεται η κυβέρνηση έπαιξε μπάλα βάζοντας στη μέση τον ILO. Μελέτη του ILO για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, συνδιάσκεψη του ILO για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση φαίνεται να αγόρασε χρόνο έως το τέλος Οκτωβρίου όταν θα είναι έτοιμες και οι δύο μελέτες που αναμένονται : της εθνικής αναλογιστικής αρχής και του ΚΕΠΕ.

Στα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, έγινε μεγάλη κουβέντα. Το ζήτημα χαρακτηρίζεται κομβικό προκειμένου να αποδεσμευθεί ρευστότητα για τις υγιείς επιχειρήσεις. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι « πήγε πολύ καλά, πιστεύω, και δείξαμε στην πλευρά των δανειστών ότι δικό μας είναι το πρόβλημα και θέλουμε να το λύσουμε».

Τέλος πληροφορίες αναφέρουν ότι η τροπολογία για τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ μεταφέρεται για κατάθεση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Η αναβολή δεν συνδέεται με την τρόικα, αλλά με τη...ΔΕΘ. Η κυβέρνηση μάλλον δεν θέλει να ανέβει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, πάλι με πρωτοσέλιδα για το πατατράκ του ΕΝΦΙΑ...

Η ανακοίνωση από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ

Για παραγωγικές συζητήσεις σε θέματα «κλειδιά» της επικείμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος κάνει λόγο η τρόικα σε σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσε μετά τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά στο Παρίσι.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συναντήθηκαν με τους έλληνες αξιωματούχους στο Παρίσι από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Υπήρξαν παραγωγικές συζητήσεις σε κάποια θέματα – «κλειδιά» της επικείμενης αξιολογησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Η τρόικα αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v