Συνεχίζεται το παζάρι με τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια

Δεν συμφωνούν οι δανειστές και το σχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης για τα «κόκκινα δάνεια και ζητούν διεκρινήσεις. Ενστάσεις για τις 120 δόσεις. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη βέλτιστη λύση.

Συνεχίζεται το παζάρι με τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια

Το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του αρμόδιου υπουργού κ. Δένδια με τους εκπροσώπους της τρόικα στο Παρίσι. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, οι δανειστές ζήτησαν από την ελληνική πλευρά περαιτέρω στοιχεία και διευκρινίσεις για το σχέδιο που προωθείται ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος στο Euro2day.gr αποφασίσθηκε “η ανταλλαγή απόψεων για τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες”.

Η συζήτηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και των εκπροσώπων της τρόικα έχει ξεκινήσει από τα τέλη Ιουλίου. Στα μέσα Αυγούστου η ελληνική πλευρά προώθησε το προσχέδιο στους δανειστές οι οποίοι έστειλαν τις παρατηρήσεις τους στα τέλη Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστές οι παρατηρήσεις των δανειστών επί του προσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, αν και πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι οι έχουν βάλει «βέτο» στον αριθμό των δόσεων που προτείνει το υπουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει τη θέσπιση έως 120 δόσεων για το υπόλοιπο ποσό (δάνεια, οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) που οφείλουν οι επιχειρήσεις, με την τρόικα να κατεβάζει τις δόσεις στις 60.

Πάντως όπως σημείωσε η ίδια πηγή “και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται τη σημασία του ζητήματος για την ανάκαμψη της οικονομίας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον απεγκλωβισμό των παραγωγικών δυνάμεων”.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να εξετάζει λύση πακέτο για τα επιχειρηματικά δάνεια (κόκκινα, νέα, ενήμερα) και όχι μόνο για τα μη εξυπηρετούμενα. Αυτό το στοιχείο προέκυψε από στελέχη της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τα οποία ο κ. Δένδιας είχε διαδοχικές συζητήσεις στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή εν όψει της χθεσινής του συνάντησης με τους εκπροσώπους της τρόικα, αλλά και από παραγωγικούς φορείς της χώρας που έχουν γνώση των σχεδιασμών του υπουργείου.

Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει αν κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας με τους εκπροσώπους της Τρόικα συζητήθηκε και το θέμα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για το 2015 ή ενδεχόμενες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v