Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγωνία στην κυβέρνηση για τον «εμφύλιο» στο ΠΑΣΟΚ

Η στάση των "παπανδρεϊκών" βουλευτών και η συμπόρευσή τους με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σήμερα στο Ζάππειο η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον προκάτοχό του. Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Αγωνία στην κυβέρνηση για τον «εμφύλιο» στο ΠΑΣΟΚ

Έναν ακόμα "πονοκέφαλο", ανάμεσα σε όλους τους άλλους, έχουν να αντιμετωπίσουν από προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτός ακούει στο όνομα ΠΑΣΟΚ. Τα όσα συνέβησαν κατά την προχθεσινή εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου στο Ζάππειο, με τις έντονες αποδοκιμασίες των "παπανδρεϊκών" κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι θα τους απαντήσει στη σημερινή επίσημη εκδήλωση για τα 40 χρόνια ζωής του κόμματος, μόνο ευχάριστα δεν εισπράχτηκαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η ρήξη, βέβαια, Παπανδρέου και Βενιζέλου ήταν γνωστή τοις πάσι εδώ και καιρό, ωστόσο δείχνει πλέον να λαμβάνει ανεξέλεγκτες καταστάσεις απειλώντας, μεταξύ άλλων, και την κυβερνητική συνοχή. Και παρόλο που από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου διαμηνύεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο πρώην πρωθυπουργός να δώσει γραμμή στους βουλευτές που επηρεάζει να "ρίξουν" την κυβέρνηση, ο φόβος μήπως η ρήξη στο ΠΑΣΟΚ οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων, δεν εκλείπει. Ίσα ίσα, τα τελευταία 24ωρα είναι εντονότερος από ποτέ, με το πρωθυπουργικό περιβάλλον να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

Και αν, όπως συζητείται στο Μαξίμου, οι πιθανότητες καταψήφισης κάποιου νομοσχεδίου από τους παπανδρεϊκούς βουλευτές στο προσεχές μέλλον δεν είναι πολλές, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα γίνει το ίδιο και με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν έρθει η ώρα. Τα "κουκιά" είναι συγκεκριμένα, γίνεται προσπάθεια να εξευρεθούν οι κοινοβουλευτικοί που χρειάζονται για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180 και σίγουρα μια "ανταρσία" κάποιων από τους μέχρι τώρα σίγουρους πράσινους βουλευτές, δίχως άλλο θα τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Οι ερμηνείες της στάσης του κ. Παπανδρέου, αλλά και των προχθεσινών αναφορών του σε ένα νέο ξεκίνημα και μια νέα αρχή, είναι πολλές. Κατά κάποιους, υποδηλώνει την πρόθεσή του να δημιουργήσει νέο κόμμα, αν και αυτό το σενάριο διαψεύδεται από τους συνεργάτες του. Ορισμένοι άλλοι, εκτιμούν ότι σχετίζεται με τη βούλησή του να επιστρέψει ως αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ανατρέψει τις κατηγορίες που του έχουν απευθυνθεί από τότε που αποχώρησε. Κάποιοι τρίτοι, σε ένα ακόμα πιο προχωρημένο σενάριο, κάνουν λόγο για ανοιχτούς λογαριασμούς του παρελθόντος, παιχνίδια κάτω από το τραπέζι και μηνύματα με συγκεκριμένους αποδέκτες.

Όπως και να' χει, η κόντρα του νυν και του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς σήμερα το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος θα σηκώσει το "γάντι" που του πέταξε προχθές ο κ. Παπανδρέου (ο οποίος πάντως δεν θα δώσει το παρόν αφού απουσιάζει στο εξωτερικό). Και παρόλο που θα προσπαθήσει να εμφανιστεί ενωτικός, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη μέρα και με το βλέμμα στραμμένο στο επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, είναι βέβαιο πως θα μιλήσει και για το παρελθόν και τις ευθύνες της προηγούμενης ηγεσίας, τις οποίες σήμερα καλείται ο ίδιος να πληρώσει.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ακόμα το "φυσούν και δεν κρυώνει" για τα προχθεσινά γεγονότα. Μιλάνε για "διχαστική στάση" του κ. Παπανδρέου και "πρωτόγνωρα αίσχη και χουλιγκανισμούς, που αμαυρώνουν τη δημοκρατική παράταξη και εκθέτουν τους συνεργάτες και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό". Το κλίμα μυρίζει "μπαρούτι" και άγνωστο είναι αν και πότε θα εκραγεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v