Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τι θα συμπεριληφθεί στα capital plans

Πως θα χειρισθούν ΕΚΤ και EBA τα πλάνα αναδιάρθρωσης, την προ προβλέψεων κερδοφορία της φετινής χρήσης και τις ΑΜΚ εντός του 2014. Τι προβλέπει το υπόδειγμα αναφοράς. Πρώτη εικόνα για τα ευρήματα μετά τις 10 Σεπτεμβρίου.

Τράπεζες: Τι θα συμπεριληφθεί στα capital plans

Στα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης και όχι στην άσκηση προσομοίωσης θα ληφθούν υπόψιν οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, οι οποίες διενεργήθηκαν εντός του 2014, η φετινή προ προβλέψεων κερδοφορία καθώς και η επίδραση των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

Αυτό αναφέρει στην αναλυτική λογιστική κατάσταση αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου η Eurobank σημειώνοντας ότι η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα διενεργηθεί με την παραδοχή ότι ο ισολογισμός της 31ης Δεκεμβρίου 2013 παραμένει «στατικός».

Η παραπάνω παραδοχή της μηδενικής ανάπτυξης και της σταθερής σύνθεσης των δραστηριοτήτων εφαρμόζεται τόσο στο βασικό, όσο και στο δυσμενές σενάριο.

Ωστόσο, η επίδραση των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν ήδη εγκριθεί από την DG Comp καθώς και οι πραγματοποιηθείσες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης και η προ προβλέψεων κερδοφορία για το 2014 θα ληφθούν υπόψιν στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, τα οποία θα υποβληθούν μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της άσκησης.

Στο θέμα έχει αναφερθεί το Euro2day.gr όταν δημοσιοποιήθηκε από την EBA το τελικό υπόδειγμα αναφοράς των ευρημάτων της άσκησης, σημειώνοντας ότι τα εγκεκριμένα πλάνα αναδιάρθρωσης θα μετριάσουν τις εντυπώσεις που θα προκαλέσει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Όπως προκύπτει από το υπόδειγμα στην πρώτη σελίδα θα αναγράφονται οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες με το βασικό και το δυσμενές σενάριο. Ακολούθως, θα παρατίθενται οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που διενεργήθηκαν ως τον Σεπτέμβριο του 2014 (σ.σ. οι εγχώριες τράπεζες ολοκλήρωσαν ΑΜΚ ύψους 8,3 δισ. και πώλησαν περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 0,5 δισ.), η προ προβλέψεων κερδοφορία του 2014 και οι ενέργειες των πλάνων αναδιάρθρωσης.

Τα στοιχεία δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, δηλαδή η προ προβλέψεων κερδοφορία του 2014 και οι ενέργειες που προβλέπουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης θα "στρεσαρισθούν" στατικά και δυναμικά. Στα capital plans οι τράπεζες θα συμπεριλάβουν, όπως έγραψε η στήλη Χαμαιλέων, τη θετική διαφορά μεταξύ της στατικής και δυναμικής αξιολόγησης.

Το πρώτο μέρος της άσκησης, δηλαδή η επισκόπηση κινδύνων και η αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού ολοκληρώθηκε και από προχθές η διαδικασία εισέρχεται στην τελική ευθεία με τη διενέργεια της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Πρώτη γεύση για τις τράπεζες μετά τις 10 Σεπτεμβρίου

Μεταξύ 10 με 20 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ και οι εθνικές αρμόδιες αρχές (ΕΑΑ) θα συζητήσουν επί μη ολοκληρωμένων και προκαταρκτικών ευρημάτων με κάποιες τράπεζες στο πλαίσιο του αποκαλούμενου «εποπτικού διαλόγου», ο οποίος περιλαμβάνει έλεγχο στοιχείων και δεδομένων, καθώς και συζήτηση επί μεθοδολογικών θεμάτων.

Η συνολική αξιολόγηση περιλαμβάνει τις σημαντικότερες τράπεζες της ευρωζώνης και διενεργείται σε συνεργασία με τις εθνικές αρμόδιες αρχές και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Ο σκοπός της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων είναι η αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων σε δυσμενείς εξελίξεις της αγοράς και το ενδεχόμενο αύξησης του συστημικού κινδύνου σε ακραίες καταστάσεις. Η αξιολόγηση βασίζεται στην συνέπεια και την συγκρισιμότητα των αποτελεσμάτων μεταξύ των τραπεζών.

Στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στην ευρωζώνη, θα αξιολογηθεί η ανθεκτικότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων, βάσει ενός βασικού και ενός δυσμενούς σεναρίου μακροοικονομικών συνθηκών, τα οποία αναπτύχθηκαν σε στενή συνεργασία με τις εθνικές αρμόδιες αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) και την ΕΚΤ. Η άσκηση βασίζεται στα ετήσια ενοποιημένα στοιχεία του 2013 και τα σενάρια θα εφαρμοστούν σε περίοδο τριετίας (από το 2014 ως το 2016).

Αναφορικά με τον ορισμό του κεφαλαίου τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα αξιολογηθούν σε όρους μέσων κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier I) βάσει του σχετικού κανονισμού της Ευρωπαικής Ένωσης (CRD IV) συμπεριλαμβανομένης της ισχύουσας μεταβατικής ρύθμισης για την περίοδο εφαρμογής της άσκησης προσομοίωσης. Για το βασικό σενάριο ο ελάχιστος συντελεστής ορίστηκε στο 8% και για το δυσμενές στο 5,5%.

Με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της άσκησης στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν έλλειψη κεφαλαίων θα πρέπει να υποβάλλουν εντός δύο εβδομάδων σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης τα οποία θα αξιολογηθούν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό ο οποίος θα παρακολουθήσει και την εφαρμογή των σχεδίων.

Οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες εντός έξι μηνών για το βασικό σενάριο και εντός εννέα μηνών για το δυσμενές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v