Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική της κυβέρνησης για το Παρίσι

Νέα σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου σήμερα με τους «εμπλεκόμενους» υπουργούς. «Όχι» σε ρήξη, «ναι» σε πειστικά επιχειρήματα, η τακτική του Μαξίμου. Εξακολουθεί ο φόβος της κοινωνικής έκρηξης για τη φορολογία.

Η στρατηγική της κυβέρνησης για το Παρίσι

Το... δεύτερο ημίχρονο της σύσκεψης του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, εν όψει του κρίσιμου ραντεβού της επόμενης εβδομάδας στο Παρίσι με την τρόικα.

Η συνάντηση θα είναι πιο διευρυμένη από τη χθεσινή, καθώς, εκτός του οικονομικού επιτελείου, θα συμμετάσχουν επίσης και οι υπόλοιποι υπουργοί που θα ταξιδέψουν την προσεχή Δευτέρα στην πόλη του φωτός, πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται εκτός Ελλάδος.

Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι στις επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών να μην ανέβουν οι τόνοι, καθώς όπως λένε στο Μαξίμου «σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα μας ωφελήσει». Αντίθετα, με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, υποστηρίζουν, θα είναι πολύ πιο εύκολο να πειστούν οι τροϊκανοί για την ορθότητα των θέσεών μας. «Πρέπει να τους θεωρούμε συμμάχους μας και όχι εχθρούς, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αξιολόγησης», έλεγε χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή που είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η παρούσα κατάσταση «δεν απαιτεί ρήξη, αλλά ισορροπία στις κινήσεις μας», ενώ η «άρτια προετοιμασία του ελληνικού κλιμακίου θα αποδώσει, οδηγώντας σταδιακά στην αλλαγή αξόνων της εφαρμοζόμενης πολιτικής και στην αποκατάσταση των αδικιών».

Και οι αδικίες αυτές, γνωρίζουν καλά τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, δεν αίρονται πλήρως μετά τη χθεσινή συμφωνία των δύο αρχηγών για τον ΕΝΦΙΑ. Πιο χαρακτηριστική η, προς το παρόν τουλάχιστον ,μη πρόβλεψη για έκπτωση στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, παρά τις αρχικές σκέψεις να δοθεί έκπτωση 25-30%. Εξέλιξη που ήδη συζητείται μεταξύ των βουλευτών και σίγουρα δεν εξαλείφει τον φόβο της κοινωνικής έκρηξης, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαδίδει ότι αναζητείται ο τρόπος επιπλέον ελαφρύνσεων.

Εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος στο Παρίσι, εκτιμούν στην κυβέρνηση, θα ανοίξει ο δρόμος αφενός για τις ανακοινώσεις του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της ΔΕΘ το άλλο Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, και αφετέρου για την έναρξη της συζήτησης σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν από το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις διεθνείς επαφές του, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για σύναψη συμμαχιών στο εξωτερικό. Χθες, συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, σήμερα θα έχει τετ α τετ με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα είναι ο νέος Γάλλος επίτροπος (πιθανότατα οικονομικών υποθέσεων) στην Κομισιόν, ενώ αύριο θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Μπενουάρ Κερ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο τέλος της εβδομάδας, εξάλλου, θα έχει στις Βρυξέλλες νέα συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη στήριξη του οποίου ο κ. Σαμαράς έχει σε μεγάλο βαθμό επενδύσει.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησαν και για το άλλο αγκάθι που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο τελικά θα κατατεθεί προς ψήφιση την άλλη εβδομάδα, έχοντας και τις... ευλογίες της Εκκλησίας. Χθες, μετά και τις έντονες αντιδράσεις συγκεκριμένων Μητροπολιτών, σε ανακοίνωσή της, η Διαρκή Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας εξέφρασε τη στήριξή της για το ζήτημα, με μόνο αίτημά της να αναφέρονται στο νομοσχέδιο οι γενοκτονίες Ποντίων και Χριστιανών της Μικράς Ασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v