Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για ΤΤ και ΟΤΕ

Αντίστροφα μετρά από αύριο ο χρόνος για τη διάθεση πακέτου μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές, ενώ πλησιάζει και ο χρόνος λήψης των τελικών αποφάσεων για το μέλλον του ΟΤΕ, με το ενδεχόμενο σύναψης στρατηγικής συμμαχίας να αποδυναμώνεται, χωρίς να έχει αποκλειστεί.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για ΤΤ και ΟΤΕ
της Έλενας Λάσκαρη

Αντίστροφα μετρά από αύριο ο χρόνος για τη διάθεση πακέτου μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές, ενώ πλησιάζει και ο χρόνος λήψης των τελικών αποφάσεων για το μέλλον του ΟΤΕ, με το ενδεχόμενο σύναψης στρατηγικής συμμαχίας να αποδυναμώνεται, χωρίς να έχει αποκλειστεί.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης άλλαξαν για μία ακόμη φορά και το σενάριο της συνδυασμένης προσφοράς σε μικροεπενδυτές και θεσμικούς διαδέχθηκε το οριστικό –εκτός νέου απροόπτου- σχέδιο διάθεσης πακέτου 15% με βιβλίο προσφορών σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς.

Παράλληλα, όμως, θα υπάρξει πρόνοια διάθεσης και ενός σχετικά μικρού μεριδίου σε εργαζόμενους του Τ.Τ.

Το επιχείρημα για την εγκατάλειψη της σκέψης διάθεσης μετοχών και στους ”μικρούς” με δημόσια εγγραφή δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι αν θέλουν να αγοράσουν 200-300 μετοχές μπορούν να το πράξουν καθημερινά από την αγορά.

”Η συνδυασμένη προσφορά κατά την εισαγωγή του Τ.Τ. στο Χ.Α. είχε το νόημα της ελκυστικής τιμής εισαγωγής που έδινε τη δυνατότητα και στους μικροεπενδυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία” σημειώνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας. Τώρα μπορούν καθημερινά να αγοράσουν ή να πουλήσουν στο Χ.Α., συμπληρώνει.

Ως προς τον χρόνο, από την επομένη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του Τ.Τ. -εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Μαρτίου- κάθε μέρα θα μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία με το άνοιγμα βιβλίου προσφορών, τονίζει στο Euro2day στέλεχος κοντά στη διαδικασία.

Η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων είναι απολύτως έτοιμη και περιμένει το ”σήμα” από την πολιτική ηγεσία για να... τρέξει το εγχείρημα.

Ομοίως έτοιμη είναι η ΕΓΑ και για την ενδεχόμενη διάθεση πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στον βαθμό που δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες των συμβούλων αποκρατικοποίησης για εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου.

Παρότι η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και επιθυμεί την εξάντληση κάθε πιθανής ευκαιρίας στρατηγικής συμμαχίας (γι’ αυτό άλλωστε δόθηκε και η παράταση της διαδικασίας αναζήτησης κατά έναν μήνα), η αισιοδοξία είναι περισσότερο από συγκρατημένη.

Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με έναν εκ των ”μεγάλων” παικτών της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών. Όμως τόσο η συγκυρία όσο και η πληθώρα των προϋποθέσεων που θέτει η ελληνική πλευρά φαίνεται να αποθαρρύνουν τους επιθυμητούς ”μνηστήρες” Deutche Telekom, Telefonica και France Telecom.

Αν τα αποτελέσματα από πλευρά συμβούλων είναι αποθαρρυντικά, το σχέδιο Β είναι επίσης έτοιμο.

Προβλέπει διάθεση πακέτου μετοχών με accelerated book building και οι εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας αφορούν στη διάθεση ποσοστού 10% ή το maximum 15% προκειμένου να μείνει και ένα επαρκές ποσοστό στο Δημόσιο (από το 38% που συνολικά κατέχει σήμερα) για να μπορέσει ενδεχομένως στο μέλλον να αναζητήσει εκ νέου στρατηγικό σύμμαχο.

Για τον ΟΤΕ τα ορόσημα είναι δύο: η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και η ενημέρωση από τους συμβούλους αλλά και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Οργανισμού στις 22 Μαρτίου. Και στην περίπτωση του ΟΤΕ ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μετά τα αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v