Η είδηση ότι ο όμιλος Καράτζη προτίθεται να δημιουργήσει και νέα ξενοδοχειακή μονάδα στην Κρήτη ακούστηκε με ενδιαφέρον από τους μετόχους της εισηγμένης εταιρείας, καθώς παράλληλα με τη βιομηχανική δραστηριότητα, η διοίκησή του διαβλέπει νέες ανοδικές προοπτικές και στον τουριστικό τομέα.
Ακόμη πιο ευχάριστο είναι πως στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της χώρας φαίνεται να πιστεύουν -έμπρακτα, καθώς βάζουν το χέρι στην τσέπη- και πολλοί άλλοι σοβαροί επενδυτές, τόσο από το εσωτερικό, όσο κυρίως από το εξωτερικό της χώρας - η εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης αποτελεί μόνο ένα ενδεικτικό παράδειγμα.
Ο όμιλος Καράτζη βέβαια δεν είναι η μοναδική εισηγμένη που είναι ικανοποιημένη από την πορεία του εισερχόμενου τουρισμού.
Η Autohellas, που μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται στην αγορά του Rent A Car, αύξησε το πρώτο εξάμηνο τον στόλο των οχημάτων της για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τη μεγαλύτερη ζήτηση που προέκυψε από τον αυξημένο τουρισμό.
Οι άνθρωποι της Alpha Bank έχουν κάθε λόγο να... τρίβουν τα χέρια τους καθώς οι αυξημένες πληρότητες και τα πολύ καλύτερα φετινά αποτελέσματα της θυγατρικής τους Ιονική Ξενοδοχειακή (Hilton Αθηνών) έρχονται σε μια περίοδο όπου οι ελληνικές τράπεζες θα ήθελαν να ρευστοποιήσουν θυγατρικές τους προκειμένου να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η διοίκηση της ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President) θεωρεί το 2013 το τελευταίο έτος τουριστικής κρίσης για την Αττική και ξεκινά νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για να αναβαθμίσει το κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο που κατέχει.
Σαφή ικανοποίηση για τη φετινή πορεία δείχνει και η διοίκηση της ΛΑΜΨΑ (ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία), καθώς τον Δεκέμβριο του 2012 συμφώνησε τη μακροχρόνια μίσθωση και του όμορου ξενοδοχείου King George επί της Πλατείας Συντάγματος, με αποτέλεσμα τώρα να αναμένει: α) Διπλό όφελος από την τουριστική άνοδο, λόγω του ότι θα ευνοηθούν και οι δύο τουριστικές μονάδες, β) Σημαντικές συνέργειες από την παράλληλη λειτουργία και των δύο κεντρικών ξενοδοχείων.
Η αλήθεια ωστόσο είναι πως από την τόνωση του εισερχόμενου τουρισμού ευνοείται πολύ μεγαλύτερος αριθμός εισηγμένων εταιρειών.
Η Δάιος Πλαστικά για παράδειγμα διαθέτει δύο ξενοδοχειακές μονάδες, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Κρήτη.
Η Αεροπορία Αιγαίου και οι εισηγμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες ανεβάζουν αρκετά τις πωλήσεις τους σε περιόδους ανοδικού τουρισμού.
Τα παράπλευρα κέρδη
Οφέλη όμως σημειώνονται και σε πολλούς άλλους κλάδους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στελέχους εισηγμένης από τον χώρο των προφίλ αλουμινίου: «Μπορεί η αμιγώς οικοδομική δραστηριότητα να έχει πατώσει, ωστόσο οι μόνες πηγές που κάπως συντηρούν την εγχώρια ζήτηση είναι το πρόγραμμα 'εξοικονομώ κατ' οίκον' και οι αυξημένες δουλειές σε τουριστικά καταλύματα».
Ο CEO της ΕΛΙΝΟΪΛ Γ. Αληγιζάκης έχει αναφερθεί και αυτός στα οφέλη του κλάδου της εμπορίας πετρελαιοειδών από τον τουρισμό. «Οι πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο τρέχουν με περίπου +9%, η εταιρεία έχει μπει στην προμήθεια της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, ενώ ευνοϊκά θα επηρεάσει και η αναμενόμενη τόνωση του τουρισμού», είχε δηλώσει τον Ιούνιο που πέρασε.
Θετικές επιδράσεις επίσης παρατηρούνται στα τρόφιμα, στα ποτά, στο λιανικό εμπόριο, στα έσοδα των μουσείων και σε πολλούς άλλους κλάδους.
Ειδικότερα, φιλόδοξα σχέδια υπάρχουν και για τον ιατρικό τουρισμό (έχει ξεκινήσει αρχική συνεργασία μεταξύ υπουργείου και ιδιωτικών κλινικών), ενώ επίσης γίνονται πρώτες σκέψεις από το υπουργείο Παιδείας για την ανάπτυξη και του εκπαιδευτικού τουρισμού.
Διατηρήσιμη η ανοδική πορεία
Το θετικό είναι πως -σύμφωνα τουλάχιστον με παράγοντες της αγοράς- εκτιμάται πως η φετινή τουριστική πορεία της Ελλάδας δεν είναι παροδική, αλλά είναι σε ανοδική τροχιά που μπορεί να συνεχιστεί.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Ελλάδα σημειώνει φέτος ιστορικό ρεκόρ τουριστικών αφίξεων, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη (σημαντικότατη πηγή προέλευσης επισκεπτών) διάγει περίοδο ύφεσης και παρότι επηρεάστηκαν αρνητικά οι αφίξεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία, λόγω διαφόρων δυσμενών εξελίξεων.
Οι φόβοι που είχαν εκφραστεί ότι την τελευταία διετία μπορεί τα κεφάλια να αυξάνονται αλλά τα έσοδα όχι δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη, με αποτέλεσμα τα έσοδα από τον εξωτερικό τουρισμό να αναμένεται πως θα αυξηθούν στο σύνολο του έτους κατά 10%, μετά τη μεγάλη αύξησή τους κατά 16,4% το 2013 (εκτιμήσεις Alpha Bank).
Μάλιστα, οι πρώτες ενδείξεις για το 2015 είναι θετικές. Είναι βέβαιο πως ο αριθμός των αφίξεων κρουαζιέρας θα είναι αυξημένος, ενώ -με βάση προβλέψεις παραγόντων της αγοράς- αναμένεται νέα άνοδος στις αφίξεις μέσω άλλων καναλιών.
Βέβαια, είναι γνωστό πως η τουριστική δραστηριότητα είναι ασταθής και συχνά επηρεάζεται από απρόβλεπτους παράγοντες, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως σταδιακά δημιουργούνται εκείνες οι συνθήκες στην Ελλάδα προκειμένου οικονομικά μεγέθη σαν τα φετινά ή και ακόμη μεγαλύτερα να είναι διατηρήσιμα σε μεγάλο βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η τουριστική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν ήταν ποτέ καλύτερη από τη φετινή. Οι τιμές είναι φθηνότερες σε σχέση με το παρελθόν, η διαφοροποίηση των χωρών προέλευσης μεγαλύτερη από ποτέ και -κυρίως- αυτήν τη φορά- οι δρομολογούμενες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα υλοποιούνται από «σοβαρούς και μεγάλους παίκτες», που πρώτο στόχο έχουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα του μέσου προσφερόμενου προϊόντος.