Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζητά το ΠΑΣΟΚ για ΕΝΦΙΑ και «κόκκινα δάνεια»

Μπαράζ συναντήσεων κλιμακίου του κόμματος με Χαρδούβελη, Στουρνάρα και Δένδια. Αλλαγές, διορθώσεις και βελτιώσεις ο στόχος της Χαριλάου Τρικούπη. Επί τάπητος φορολογικό και χρέη προς το δημόσιο και τα ταμεία.

Τι ζητά το ΠΑΣΟΚ για ΕΝΦΙΑ και «κόκκινα δάνεια»

Συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ τις παρεμβάσεις του στις εκκρεμότητες που αφορούν κυρίως τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο. Σε κάθε ευκαιρία, όπως έχει συμφωνηθεί στις συσκέψεις της Χαριλάου Τρικούπη υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τα πράσινα στελέχη θα καταθέτουν δημοσίως τις απόψεις του κόμματος, προσπαθώντας να έχουν λόγο σε όλα τα μείζονα ζητήματα και διατηρώντας ταυτόχρονα διακριτό ρόλο από τη Ν.Δ.

Στο πλαίσιο αυτό, παρόλο που γνωρίζουν ότι τα περιθώρια ευρέων αλλαγών είναι περιορισμένα, για σήμερα έχουν προγραμματίσει συναντήσεις κλιμακίου του κόμματος με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στον οποίο, μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τον ΕΝΦΙΑ, με τον Γιάννη Στουρνάρα, με κύριο θέμα τις ρυθμίσεις στα "κόκκινα δάνεια", και με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια για το ίδιο ζήτημα.

Όπως δήλωσε χθες ο Χρήστος Πρωτόπαππας, υπεύθυνος παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, "οι προτάσεις μας προς τον κ. Χαρδούβελη θα είναι σε τρία επίπεδα: θα αφορούν αλλαγές, διορθώσεις και βελτιώσεις ώστε να καταστεί δικαιότερος ο ΕΝΦΙΑ". Οι αλλαγές για τον φόρο θα κατατεθούν από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα.

Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ικανοποιημένοι από την παράταση ενός μηνός για την πληρωμή της πρώτης δόσης του συγκεκριμένου φόρου, ούτως ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος να διορθωθούν αδικίες και λάθη, ωστόσο, όπως λένε, αυτό δεν αρκεί. Θα χρειαστεί διεύρυνση των δόσεων για να διευκολυνθούν οι πολίτες, υποστηρίζουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, που επίσης τονίζουν πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι τιμές των ΕΤΑΚ και των ΦΑΠ για να διορθωθούν τα λάθη που παρατηρήθηκαν στους οικισμούς εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Επίσης, τα στελέχη του κόμματος θα ζητήσουν διάφορες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (φτωχοί, ανάπηροι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.) αλλά και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελές έργο να έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση, ενώ σε ξεχωριστή κατηγορία θα πρέπει, όπως λένε, να ενταχθούν οι ιδιοκτήτες τουριστικών ενοικιαζόμενων δωματίων.

Για τα κόκκινα δάνεια το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει την εύρεση λύσεων, μέσα από ρυθμίσεις και αναδιάρθρωση των δανείων, που θα αφήνουν ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές, τόσο το τραπεζικό σύστημα, όσο και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Θα ζητήσει δε δεσμεύσεις για τη βελτίωση του υπάρχοντος νόμου, αλλά παράλληλα και την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην πρότασή του για αύξηση των δόσεων στις 100, ενώ θα επαναλάβει στον υπουργό Οικονομικών την ανάγκη μείωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v