Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσκλητήριο για «μεγάλη κεντροδεξιά» ετοιμάζει ο Σαμαράς

Οι σκέψεις για μια ευρεία συνδιάσκεψη και οι δεξαμενές στις οποίες θα απευθυνθεί. Κάλεσμα Βορίδη σε Καρατζαφέρη, δεν αποκλείει τη συμπόρευση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Προσκλητήριο για «μεγάλη κεντροδεξιά» ετοιμάζει ο Σαμαράς

Τρόπους διεύρυνσης της Ν.Δ. και επαναπροσέγγισης του 1,5 περίπου εκατομμυρίου πρώην ψηφοφόρων της, που στις πρόσφατες ευρωεκλογές της γύρισαν την πλάτη, αναζητά ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, και ειδικά με τη σκληρή οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για το κόμμα του. Και μπορεί μακροπρόθεσμα να δηλώνει σίγουρος ότι τα θετικά σημάδια που αναμένει στην οικονομία μας θα αλλάξουν το σκηνικό, ωστόσο, εφόσον το πολιτικό ατύχημα δεν μπορεί να αποκλειστεί, επιχειρεί από τώρα να θέσει τις κατάλληλες βάσεις για την επόμενη εκλογική μάχη, όποτε κι αν αυτή γίνει.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο φθινόπωρο και σε χρόνο που θα προσδιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομικές εξελίξεις, ετοιμάζεται να απευθύνει κάλεσμα πανστρατιάς προς κάθε κατεύθυνση για τη δημιουργία της «μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης». Μία από τις σκέψεις του είναι να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο για τον σκοπό αυτό, ωστόσο πιο πιθανό αυτήν τη στιγμή είναι να ανακοινώσει το εγχείρημα της διεύρυνσης της γαλάζιας παράταξης μέσω μιας ευρείας συνδιάσκεψης. Στόχος του να μην αποκλείσει κανέναν από αυτό το προσκλητήριο, αλλά αντιθέτως να απευθυνθεί τόσο προς τα δεξιά της Ν.Δ. όσο και προς το κέντρο.

Ως βασικό του επιχείρημα σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τη νέα εποχή στην οποία μπαίνει η χώρα, με το τέλος του μνημονίου και την αποχώρηση της τρόικας. Η διάκριση μνημόνιο - αντιμνημόνιο πλέον δεν υπάρχει, λένε στη Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς θα καλέσει τους πάντες για την κοινή χάραξη του δρόμου της «μεταμνημονιακής Ελλάδας». Και αυτό, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να γίνει με βασικό άξονα τη Ν.Δ., η οποία όλο αυτό το διάστημα «έκανε ό,τι χρειαζόταν για να διατηρήσει τη χώρα εν ζωή και εντός της ζώνης του ευρώ».

Επισήμως, ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να συμπεριλάβει συγκεκριμένα ονόματα στο προσκλητήριο, ωστόσο δεν αποκλείεται να έρθει σε επαφή με διάφορα πρόσωπα που κατά το παρελθόν στελέχωναν τη Ν.Δ., αλλά στη συνέχεια αποχώρησαν.

Η πρόσφατη συνομιλία που είχε με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, με αφορμή την περιπέτεια της υγείας που είχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τροφοδότησε εκ νέου σενάρια περί προσέγγισης των δύο πλευρών. Τα σενάρια αυτά επέτεινε ακόμα περισσότερο και η φρασεολογία του κ. Καρατζαφέρη -κατά πολύ διαφορετική σε σχέση με παλαιότερα- που μεταφράστηκε ως άνοιγμα προς τον πρωθυπουργό.

Χθες υπήρξε και νέο επεισόδιο στο σίριαλ, με πρωταγωνιστή το πάλαι ποτέ «αγαπημένο παιδί» του κ. Καρατζαφέρη, Μάκη Βορίδη.

«Πλέον υπάρχει το περιθώριο άνθρωποι που διαφώνησαν να ξανασυνταχθούν και να συναντηθούν», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας, που ειδικά για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ είπε: «Έχει βαφτίσει τον γιο μου. Υπάρχουν στιγμές που η πολιτική δυσκολεύει τις σχέσεις». Ο κ. Καρατζαφέρης σήκωσε το γάντι και εμφανίστηκε θετικός στην πρόσκληση. Όπως δήλωσε στο Mega «ακούω τις δηλώσεις Βορίδη, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου προκειμένου ο κ. Τσίπρας να μην έρθει στην εξουσία. Αυτό το ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικό για τη χώρα».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ «επανήλθε» σήμερα τονίζοντας ότι "αν πάμε, θα πάμε σε μία συνεργασία, συνλειτουργία, συνύπαρξη αλλά κατά καμία έννοια σε απορρόφηση. Σε μία αλλαγή πολιτικής είμαι παρών, ξεκάθαρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v