Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει για κατ΄ οίκον ελέγχους της εφορίας

Ο Άρειος Πάγος θα αποφανθεί για την γνωμοδότηση του ΝΣΚ αναφέρει το ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, εφοριακοί θα μπορούν να διεξάγουν ελέγχους σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.

Ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει για κατ΄ οίκον ελέγχους της εφορίας

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα αποφανθεί για την γνωμοδότηση του ΝΣΚ βάσει της οποίας δίνεται δυνατότητα φορολογικών ελέγχων στην κατοικία φορολογουμένων χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής, διευκρινίζει το υπουργείο οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση. Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ έχει ήδη στείλει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στον Αρειο Πάγο, "λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος".

Σύμφωνα με το «Έθνος, το πράσινο φως για την έφοδο των ελεγκτών όχι μόνο για να ελέγξουν φορολογικά όταν έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και για να ψάξουν να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη οφειλομένων έδωσε γνωμοδότηση-σοκ που εξέδωσε με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων) η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία της Ολομέλειας ΝΣΚ, δίνοντας τη δική της ερμηνεία στο Σύνταγμα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτή η είσοδος φορολογικών οργάνων στην κατοικία «για φορολογικούς ελέγχους και έρευνες που αποσκοπούν ευθέως ή εμμέσως στην είσπραξη φόρων και λοιπών εσόδων».

Επίσης, κρίνει ότι αρκεί η εισαγγελική εντολή που προβλέπει για την είσοδο ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας «χωρίς να απαιτείται και η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας».

Το ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να εφαρμόσει τον ΦΔ, έστειλε το ερώτημα στο ΝΣΚ για το αν επιτρέπεται και υπό ποιες προϋποθέσεις η είσοδος φορολογικών οργάνων στην κατοικία φορολογούμενου για ελέγχους και έρευνες (που προβλέπει ο ΚΦΔ) «ενόψει του άρθρου 9 του Συντάγματος που θεσπίζει το άσυλο της κατοικίας και δεν επιτρέπει την έρευνα σε αυτή, παρά μόνο αν υπάρχει ρητή νομοθετική πρόβλεψη και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής».

Το ΝΣΚ, με βάση το δημοσίευμα, επισήμανε κατ' αρχάς ότι ως κατοικία θεωρείται κάθε κατάλυμα που χρησιμοποιείται για διαβίωση, διαμονή ή εργασία και μπορεί να χρησιμοποιείται και για διαμονή και ως επαγγελματική έδρα.

ΠΑΣΟΚ: Το σύνταγμα προστατεύει το άσυλο της κατοικίας

Θέση στο θέμα που ανέκυψε με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ανοίγει το δρόμο για την διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε κατοικίες και επαγγελματικές έδρες χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού παίρνει το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι «ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας».

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Επιφυλασσόμαστε να μελετήσουμε και να αξιολογήσουμε το πλήρες κείμενο της συγκεκριμένης γνωμοδότησης.

Είναι όμως προφανές ότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας που κατοχυρώνεται και από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το πώς ορίζεται η καλυπτόμενη από το άσυλο κατοικία είναι διεθνώς γνωστό επιστημονικά και νομολογιακά εδώ και δεκαετίες, για την ακρίβεια από τον 18ο αιώνα.

Όταν για τη διερεύνηση ειδεχθών εγκλημάτων, της τρομοκρατίας και όλων των μορφών οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να γίνονται σεβαστές οι συνταγματικές και δικαστικές εγγυήσεις του ασύλου της κατοικίας, αυτό προφανώς ισχύει και για τις φορολογικές παραβάσεις διοικητικές και ποινικές.

Η Ελλάδα είναι και θα μείνει κράτος δικαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v