Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικός πονοκέφαλος τα πυρά από «δεξιά» στον ΕΝΦΙΑ

Νέες δηλώσεις δυσαρέσκειας από γαλάζια στελέχη. Στη θερινή ραστώνη ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου για αλλαγή ατζέντας. Την απόσυρση του συγκεκριμένου φόρου ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Κυβερνητικός πονοκέφαλος τα πυρά από «δεξιά» στον ΕΝΦΙΑ

Στις χαλαρές ημέρες του Δεκαπενταύγουστου ποντάρουν στην κυβέρνηση για να ξεχαστεί το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ που μόνο θετικά δεν αποτιμήθηκε από την κοινή γνώμη.

Παρά την αρχική πρόθεση να προβληθεί θετικά προς τα έξω ο συγκεκριμένος φόρος, ως ο ένας μοναδικός που θα αντικαθιστούσε όλους τους υπόλοιπους για τα ακίνητα, τελικά τα πολλά και σημαντικά λάθη οδήγησαν σε επικοινωνιακό πατατράκ. 

Την ίδια ώρα, για μία ακόμη φορά, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ανταγωνίζονται για την πατρότητα των βελτιωτικών ρυθμίσεων που θα συμπεριληφθούν σε σχετική νομοθετική ρύθμιση στο Γ' θερινό τμήμα της Βουλής, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο αρκετά γαλάζια στελέχη εξέφρασαν δημοσίως τον προβληματισμό τους για την ουσία αλλά και τον χειρισμό της υπόθεσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι υπήρξε λάθος στον συνολικό σχεδιασμό και ότι «το πρόβλημα είναι ότι τελικά κανείς δεν το κατάλαβε αυτό έγκαιρα». Με τη λύση της παράτασης που δόθηκε, υποστηρίζουν, οι υπηρεσίες θα διορθώσουν τα προβλήματα και θα ξαναστείλουν -μέσω του ΤΑΧΙS - τα νέα εκκαθαριστικά, για τα οποία ήδη το οικονομικό επιτελείο κινείται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον real fm, ομολόγησε πως «η υπόθεση με τον ΕΝΦΙΑ έκανε σίγουρα μεγάλο κακό στην κυβέρνηση». Όπως είπε, και ο ίδιος είναι δυσαρεστημένος από το πώς εξελίχθηκε το σχετικό ζήτημα, ενώ έβαλε κατά των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι, σημείωσε, «πήραν τον νόμο και τον εφάρμοσαν με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα, ώστε να μην τους καταλογίσουν ευθύνες ότι προσπάθησαν να ευνοήσουν κάποιον».

Για «τραγικά λάθη που έχουν γίνει στον ΕΝΦΙΑ, προχειρότητα, έλλειψη μελέτης και ασυνεννοησία» έκανε λόγο η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ (real) η οποία ζήτησε «να γίνουν άμεσα διορθώσεις ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα ακόμη και το πιο μικρό». Η παράταση του ενός μήνα, είπε, «θα βοηθήσει εφόσον λυθεί το πρόβλημα με το εντελώς παράλογο μέτρο που δεν έχει μελετηθεί σωστά και κακώς επεβλήθη».

Μέσω του twitter o πρώην βουλευτής και εκπρόσωπος επί κυβέρνησης Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος έβαλε κατά του Νίκου Καραβίτη: «Αληθεύει ότι υπεύθυνος σχεδιασμού (και εφαρμογής;) του ΕΝΦΙΑ είναι ο γνωστός και από προηγούμενες…. διαδρομές του Νίκος Καραβίτης; Ποιος προστατεύει τον εν λόγω κύριο που αν δεν κάνω λάθος εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο στο Δ.Σ. του ΟΤΕ παχυλά αμειβόμενος;», διερωτήθηκε.

Οι αντιδράσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν σε αυτές πολλών ακόμα γαλάζιων στελεχών, όπως, μεταξύ άλλων, του Κυριάκου Μητσοτάκη που δήλωσε ότι «δυσκολεύτηκε να καταλάβει πώς υπολογίστηκε ο φόρος», καθώς και του Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ «έμμεση δήμευση περιουσιών».

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση επιμένει στην απόσυρση του φόρου. Σε δήλωσή του στην εφημερίδα Το Χωνί, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι «ο ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται ούτε μερεμετίζεται, αλλά μόνο αποσύρεται για να απαλλάξει από ένα ασήκωτο βάρος τα μικρομεσαία στρώματα και τις μικρομεσαίες ακίνητες ιδιοκτησίες». Αλλά και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ανέφερε ότι «δεν διορθώνονται τα αδιόρθωτα» και κάλεσε την κυβέρνηση «να τον αποσύρει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v