Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Το «κανόνι» της Labirint και τα απόνερα της κρίσης στην Ουκρανία

Απώλειες καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός από τη μείωσης στις αφίξεις Ρώσων και Ουκρανών τουριστών. Η πτώχευση της Labirint έρχεται ως συνέχεια και προηγούμενων λουκέτων ρωσικών τουρ οπεράιτορς.

Τουρισμός: Το «κανόνι» της Labirint και τα απόνερα της κρίσης στην Ουκρανία

Τα απόνερα της ουκρανορωσικής κρίσης μετρά ήδη ο ελληνικός τουρισμός. Οι κρατήσεις από την περιοχή εμφανίζονται μειωμένες, ενώ τα «κανόνια» που σκάνε σε μικρούς και μεγάλους τουρ οπεράιτορς δημιουργούν πονοκεφάλους στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Ηδη το Σάββατο εκδηλώθηκε νέο «κρούσμα» λουκέτου ρωσικού τουρ οπεραϊτορ. Η Labirint σταμάτησε τη λειτουργία της με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πτήσεις τσάρτερ σε μια στιγμή που χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες βρίσκονται στο εξωτερικό -πολλοί εξ αυτών και στην Ελλάδα- με πακέτα της εταιρείας.

Μιλώντας στον Skai, ο Ανδρέας Ανδρεάδης προειδοποίησε ότι θα υπάρχουν κι αλλά προβλήματα στον τουρισμό λόγω της κρίσης.

«Πέρυσι είχαμε 1,35 εκατ. ρώσους τουρίστες και 250.000 Oυκρανούς. Στόχος μας ήταν να κρατήσουμε τον ίδιο αριθμό στους Ρώσους. Δεν θα τα καταφέρουμε οι ρώσοι τουρίστες υπολογίζονται φέτος σε 1,1 με 1,2 εκατ. Από την αγορά της Ουκρανίας η πτώση είναι πάνω από 50%».

«Εδώ και μήνες μας ανησυχεί η εικόνα στη Ρωσία, περιμέναμε ότι θα είχαμε δυο – τρεις χρεοκοπίες μικρών γραφείων, αυτό είναι μεγάλο» σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ανδρεάδη στη χώρα μας αυτή την στιγμή βρίσκονται 8.000 ρώσοι τουρίστες μέσω του συγκεκριμένου πρακτορείου, από τους περίπου 30.000 που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο.

«Μέλημά μας είναι οι 8.000 τουρίστες να μην κληθούν να ξαναπληρώσουν για τη διαμονή τους. Τοπικά ελληνικά γραφεία δέχθηκαν να καλυφθεί το υπολειπόμενο κόστος της διαμονής. Νομίζω ότι οι πελάτες που έχουν κλείσει με το γραφείο αυτό, θα κάνουν νέα κράτηση με άλλους οργανισμούς» ανέφερε.

Ο ίδιος τοποθέτησε την συνολική «ζημιά» για τον ελληνικό τουρισμό από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Για το θέμα της Labirint ο ΣΕΤΕ εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία σημειώνει και «προτρέπει τα ελληνικά τουριστικά καταλύματα, τα οποία συνεργάζονται με το συγκεκριμένο γραφείο ή με τους τοπικούς αντιπροσώπους του στην Ελλάδα, να συνεχίσουν να φροντίζουν για την απρόσκοπτη φιλοξενία των ρώσων επισκεπτών οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε αυτά»

Στην ανακοίνωση προσθέτει ότι σύντομα θα υπάρξουν διευκρινήσεις για τον τρόπο πληρωμής ή την ασφαλιστική κάλυψη του υπολειπόμενου κόστους διαμονής τους. «Ευελπιστώντας στην ταχύτατη τακτοποίηση όσων θεμάτων σχετίζονται με την πτώχευση, όπως και με την ασφαλή επιστροφή των επισκεπτών, προέχει η φιλοξενία όσων εμπιστεύθηκαν τη χώρα μας για τις διακοπές τους, και η διαφύλαξη της θετικής εικόνας του ελληνικού τουρισμού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Βαρίδι τα χρέη

Ο βασικός λόγος της χρεοκοπίας είναι οι σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, που προέκυψαν από τη διακοπή λειτουργίας της ιδιοκτήτριας εταιρείας Ideal-Tour, η οποία κατέχει το 99% των μετοχών του Labirint, έναν από τους παλαιότερους «παίκτες» στην ελληνική τουριστική αγορά, με σημαντικό μερίδιο. Το χρέος, που βαραίνει αυτή τη στιγμή την Ideal-Tour φαίνεται πως ξεπερνά τα 31 εκατ. ευρώ.

Η ίδια η εταιρεία στην ανακοίνωσή της επικαλείται μια σειρά από λόγους για την αρνητική εξέλιξη, όπως η μείωση της αγοραστικής ικανότητας του ρωσικού πληθυσμού λόγω μετά την πτώση που κατέγραψε το ρούβλι, η αρνητική πολιτική και οικονομική κατάσταση, το γεγονός ότι απαγορεύτηκαν τα ταξίδια στο εξωτερικό για στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, καθώς και η παρατεινόμενη σύγκρουση με την αεροπορική εταιρεία «Orenbourg Airlines», θυγατρική της Aeroflot, η οποία σταμάτησε να εξυπηρετεί τις έκτακτες πτήσεις τσάρτερ των εταιρειών Ιdeal-Tour και Labirint για τις οποίες δεν είχε πληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Ιουλίου το τουριστικό πρακτορείο Neva κήρυξε στάση πληρωμών έναντι των πελατών του, αρκετές χιλιάδες των οποίων βρέθηκαν στο εξωτερικό, χωρίς να έχει καλυφθεί οικονομικά το ταξίδι τους για τις συνεργαζόμενες με το Neva εταιρείες.

Δέκα ημέρες αργότερα ανακοίνωσε τη χρεοκοπία της η Roza Vetrov Mir της Μόσχας και στις 30 Ιουλίου η Expo-Tour της Αγίας Πετρούπολης ομολόγησε αντίστοιχα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v