Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Απόφαση για συρρίκνωση του δικτύου της

Η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να προσαρμόσει τη δομή του δικτύου των υπηρεσιακών μονάδων της στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά την πλήρη απελευθέρωση και την περαιτέρω ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποφάσισε τη συρρίκνωση του δικτύου της με τη διακοπή 10 υποκαταστημάτων σταδιακά έως το 2011, καθώς και 26 πρακτορείων από τα 67 που λειτουργούν σε ΔΟΥ.

ΤτΕ: Απόφαση για συρρίκνωση του δικτύου της
Η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να προσαρμόσει τη δομή του δικτύου των υπηρεσιακών μονάδων της στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά την πλήρη απελευθέρωση και την περαιτέρω ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποφάσισε τη συρρίκνωση του δικτύου της με τη διακοπή 10 υποκαταστημάτων σταδιακά έως το 2011, καθώς και 26 πρακτορείων από τα 67 που λειτουργούν σε ΔΟΥ.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος εκπόνησε Σχέδιο Δράσης, το οποίο προβλέπει τη σταδιακή οργανωτική προσαρμογή των υπηρεσιακών της μονάδων.

Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει επίσης και ρυθμίσεις οι οποίες αποβλέπουν στην άμβλυνση τυχόν επιπτώσεων από την οργανωτική αυτή μεταβολή στην υπηρεσιακή και προσωπική ζωή των υπαλλήλων κατά τα επόμενα χρόνια.

Αμφότερα τα σκέλη του Σχεδίου, δηλαδή τόσο το εργασιακό ως εκ της φύσεώς του, όσο και το οργανωτικό για λόγους διαφάνειας και ενιαίας εφαρμογής του συνόλου των ρυθμίσεων, συμφωνήθηκαν, κατόπιν διαβουλεύσεων, με τον Σύλλογο των Υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος (ΣΥΤΕ) και εγκρίθηκαν από το γενικό συμβούλιο της τράπεζας στη σημερινή του συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι σημαντικός περιορισμός του δικτύου των καταστημάτων τους, στο πλαίσιο ανάλογων οργανωτικών προσαρμογών, πραγματοποιήθηκε από τις περισσότερες Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες του ευρωσυστήματος (ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο αριθμός των Υποκαταστημάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας περιορίστηκε από 154 σε 87, της Γαλλίας από 213 σε 96, της Ισπανίας από 52 σε 22 και του Βελγίου από 22 σε 7).



Οι οργανωτικές μεταβολές που επέρχονται είναι οι ακόλουθες:

1. Δέκα (10) Υποκαταστήματα της ΤτΕ διακόπτουν σταδιακά τη λειτουργία τους ως εξής:

* Το 2007 τα Υποκαταστήματα Αργοστολίου και Δράμας,

* Το 2008 τα Υποκαταστήματα Πειραιώς, Αγρινίου και Ξάνθης,

* Το 2009 τα Υποκαταστήματα Σπάρτης και Φλώρινας,

* Το 2010 τα Υποκαταστήματα Κέρκυρας και Ρεθύμνου και

* Το 2011 το Υποκατάστημα Πύργου

Στη θέση των εννέα (9) από τα παραπάνω Υποκαταστήματα (πλην του Υποκαταστήματος Πειραιώς, οι εργασίες του οποίου μεταφέρονται στο Κεντρικό Κατάστημα) θα λειτουργήσουν ΘΥΡΙΔΕΣ, με κύριο αντικείμενο τις εργασίες που αφορούν στις συναλλαγές με το ελληνικό δημόσιο και τους δημόσιους οργανισμούς.

2. Η λειτουργία 26, από τα 67 συνολικώς, Πρακτορείων της τράπεζας που είναι εγκατεστημένα σε ισάριθμες ΔΟΥ θα διακοπεί, ύστερα από ειδική προς τούτο συμφωνία της τράπεζας και του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι ορισμένα Πρακτορεία τα οποία βρίσκονται πλησίον Υποκαταστημάτων που διακόπτουν τη λειτουργία τους θα αναβαθμισθούν σε διμελή ή τριμελή.

Επίσης, ύστερα από ειδική συμφωνία της Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, οι διαχειριστές της τράπεζας στις ΔΟΥ και στα τελωνεία θα επανέλθουν στις μονάδες που είναι ενταγμένοι (Κεντρικό, Υποκαταστήματα, Θυρίδες).

3. Oκτώ (8) τμήματα στο Κεντρικό Κατάστημα της ΤτΕ συγχωνεύονται με άλλα τμήματα της τράπεζας.

Οι αλλαγές αυτές σε αφορούν 351 υπαλλήλους, 50 περίπου εκ των οποίων έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να αποχωρήσουν εφόσον το επιθυμούν, ενώ 36 έως 45 άτομα θα στελεχώσουν τις Θυρίδες που θα δημιουργηθούν στη θέση των καταργούμενων υποκαταστημάτων. Οι λοιποί υπάλληλοι θα αξιοποιηθούν σε άλλες μονάδες της τράπεζας.

Για το προσωπικό των μονάδων που καταργούνται, το οποίο θα μετακινηθεί σε άλλες μονάδες της τράπεζας (Κεντρικό Κατάστημα, Υποκαταστήματα ή Πρακτορεία), αποφασίστηκαν ρυθμίσεις που εγγυώνται την αποφυγή οιασδήποτε βλαπτικής οικονομικής μεταβολής και τη διευκόλυνση της ομαλής μετακίνησης και εγκατάστασής του στις νέες θέσεις εργασίας.

Εκτός από τις παραπάνω οργανωτικές μεταβολές και ρυθμίσεις αποφασίστηκε να καταβληθεί προσπάθεια για τη διεύρυνση των διενεργούμενων από τις περιφερειακές μονάδες της τράπεζας εργασιών.

Επίσης αποφασίστηκε η ενίσχυση των προβλέψεων για την κάλυψη των υποχρεώσεων της τράπεζας προς τα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αξιολόγησης και προαγωγών του προσωπικού, καθώς και η βελτίωση της επιδοματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v