Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απότομο φρένο στην ανάκαμψη της βιομηχανίας

Καταγράφεται εκ νέου συρρίκνωση των επιπέδων παραγωγής και επιταχυνόμενη μείωση των νέων παραγγελιών. Σε χαμηλό εννέα μηνών ο δείκτης PMI Ιουλίου.

Απότομο φρένο στην ανάκαμψη της βιομηχανίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013 επέστρεψε ο δείκτης μεταποίησης PMI τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Markit. Έτσι, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα βρέθηκε κάτω από το όριο του 50 που σηματοδοτεί το σημείο μεταξύ ύφεσης και επέκτασης.

Οι δύο παράγοντες που συνέτειναν στις εξελίξεις αυτές ήταν η εκ νέου συρρίκνωση των επιπέδων παραγωγής και η επιταχυνόμενη μείωση των νέων παραγγελιών.

Σύμφωνα με τον Phil Smith, της Markit «ο μεταποιητικός τομέας ξεκίνησε με την όπισθεν το δεύτερο μισό του έτους. Οι συνεχιζόμενες μειώσεις των εισερχόμενων παραγγελιών έδωσαν τέλος στην εξαιρετικά σύντομη περίοδο επιστροφής του τομέα στην ανάπτυξη, ενώ η συνεπακόλουθη υποχώρηση της παραγωγής παρέσυρε τον δείκτη PMI σε χαμηλό εννέα μηνών».

Η τρίτη συνεχής αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επανόδου της ανάπτυξης. Αναμφίβολα, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο οι πιέσεις επί του κόστους να παραμείνουν χαμηλές, δεδομένου ότι οποιαδήποτε αισθητή αύξηση στις τιμές εκροών απλώς θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων κατασκευαστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v