Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Man to man» από Σαμαρά σε υπουργούς για τα προαπαιτούμενα

Άμεσο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων θέλει ο πρωθυπουργός. Τροχοπέδη οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για ασφαλιστικό και λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές. Μαξίμου: άλλο κυβέρνηση, άλλο κόμματα.

«Man to man» από Σαμαρά σε υπουργούς για τα προαπαιτούμενα

Εντατική δουλειά και καμία χαλάρωση είναι το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου στους υπουργούς, οι οποίοι διατηρούν ανοιχτά ζητήματα με την τρόικα. 

Βούληση της κυβέρνησης είναι να κλείσει άμεσα τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές, εν όψει και της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου, και για τον σκοπό αυτό ο Αντώνης Σαμαράς σκοπεύει σε κατ' ιδίαν επαφές του τις επόμενες μέρες με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μάλιστα, προωθείται η κατάθεση ενός νομοσχεδίου-σκούπα, με το οποίο θα επιχειρηθεί να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα αναφορικά με τη δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Μάιο (φόροι υπέρ τρίτων, χρηματοδότηση κομμάτων κ.τλ.), και το οποίο προγραμματίζεται να ψηφιστεί από το β' θερινό τμήμα της Βουλής. 

«Δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης. Οφείλουμε να τακτοποιήσουμε εδώ και τώρα όλες τις εκκρεμότητές μας για να ανοίξει μετά ο δρόμος για την αποκατάσταση των αδικιών», τόνισε χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο εκφράζει την αισιοδοξία του για σύντομη και χωρίς πρόβλημα ολοκλήρωση της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης.

Επόμενο βήμα, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, θα είναι η διεκδίκηση των φοροελαφρύνσεων, όπως έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, και το θέμα του χρέους. Μάλιστα, στα επιχειρήματά της κατά τις συνομιλίες με την τρόικα για τη μείωση των φορολογικών βαρών η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει και την παταγώδη αποτυχία του μέτρου εφαρμογής των ειδικών φόρων σε τσιγάρα, ποτά κ.ά.

«Γίνονται συνεχείς διαπραγματεύσεις για τις φοροελαφρύνσεις. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, παρουσιάζουμε συνεχώς θετικά αποτελέσματα, ώστε να καταφέρουμε αυτό για το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί», δήλωσε χθες, σε συνεντεύξεις της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, που επανέλαβε πως «το μνημόνιο οδεύει προς το τέλος του».

Ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια αυτή, πάντως, είναι οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, όπου το ΠΑΣΟΚ επιμένει να διαφοροποιείται στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό και στα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές.

Ο υπεύθυνος του κόμματος για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, Χρήστος Πρωτόπαπας (real fm), εξέφρασε εκ νέου την άποψη της Χαριλάου Τρικούπη ότι «δεν θα δεχτούμε νέες παρεμβάσεις. Αυτό που είπαμε είναι ότι εφαρμόζονται τα νέα όρια και τέρμα. Για μας το θέμα έχει κλείσει». Την ίδια ώρα πάντως η κ. Βούλτεψη, με πολύ προσεκτική διατύπωση, έλεγε: «Γνωρίζουμε ότι τα ασφαλιστικά μας ταμεία είχαν πρόβλημα. Ξέρουμε όλες τις παθογένειες. Καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια διάσωσης του ασφαλιστικού συστήματος για να μπορούμε να μιλάμε για συντάξεις και για τις επόμενες γενιές».

Όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, με ανακοίνωσή του, διατύπωνε τις σοβαρές ενστάσεις του κόμματός του για τον σχετικό νόμο, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στη συγκυβέρνηση: «Η συγκεκριμένη ρύθμιση όχι μόνο δημιούργησε αναίτια αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο, αλλά είναι κι απολύτως αυθαίρετη, καθώς αντίκειται στον νόμο που έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο και δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας».

Στο Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει ενόχληση για τη στάση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, ωστόσο επισήμως υποβαθμίζουν το ζήτημα. Όπως λένε, τα κόμματα και οι βουλευτές των κομμάτων κάνουν προτάσεις, θέτουν προβληματισμούς και ζυμώνονται στο δημόσιο διάλογο, όμως αυτά τα διαχωρίζουν από την κυβέρνηση, η οποία, όπως λένε, έχει μία ενιαία γραμμή, που εφαρμόζεται από όλους.

Σήμερα, εξάλλου, ξεκινούν οι εργασίες του δεύτερου θερινού τμήματος της Βουλής όπου η κυβερνητική συνοχή αναμένεται να ξαναδοκιμαστεί. Στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιηθούν περιλαμβάνονται τα νομοσχέδια για τα δάση, τα οικονομικά των κομμάτων, η συγχώνευση των επικουρικών ταμείων και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από το 2015 για όλα τα ταμεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v