Η Ελλάδα μπορεί να γίνει προορισμός επενδύσεων και εμπορικός κόμβος. Να είναι μια οικονομία που θα στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και κυρίως στις εξαγωγές, δήλωσε ο ΓΚ. Χαρδούβελης στην ομιλία του στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.
Οπως τόνισε ο ίδιος "το πρώτο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο προϋπολογισμός και το πλεόνασμα- το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα- δεν είναι κάτι δεδομένο. Δεν είναι ότι το πετύχαμε, το ξεχάσαμε, για να πάμε να κάνουμε κάτι άλλο.
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν «χαλεπώτερον το φυλάττειν του κτήσασθαι». Είναι δυσκολότερο να διατηρήσεις ένα επίτευγμα απ΄ ό,τι να το κατακτήσεις.
Δεν σας κρύβω ότι οι πιέσεις είναι έντονες και αναφέρω ως παράδειγμα τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα. Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία. Έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική.
Το δεύτερο είναι το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Είναι μια μεγάλη πρόκληση, διότι θα είναι μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα.
Βεβαίως, όταν μιλάμε για αναδιάρθρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πάντοτε σκεφτόμαστε το ταλαίπωρο Δημόσιο- το οποίο πραγματικά έχει ταλαιπωρήσει και τον ιδιωτικό τομέα- αλλά ποτέ δεν σκεφτόμαστε ότι και ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Ίσως αυτή η μεγάλη κρίση να οδηγήσει και με βοήθεια των τραπεζών και των επιχειρήσεων να βρούμε λύσεις. Να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει εν συνόλω των οικονομία.
Αυτό λοιπόν είναι ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο και εμείς ως κυβέρνηση το βλέπουμε. Έχει φτιαχτεί μια Διυπουργική η οποία ασχολείται με το θέμα, μπορούμε να μιλήσουμε αργότερα για τις λεπτομέρειες.
Το τρίτο και σημαντικό, στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε το επόμενο διάστημα, είναι η προσήλωση στην προσέλκυση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας. Όπως γνωρίζετε, οι ξένες επενδύσεις ήταν σχεδόν μηδαμινές ακόμα και την εποχή των παχέων αγελάδων.
Φταίει ίσως ότι δε θέλαμε τους ξένους, φταίει ότι δεν υπήρχε διαφάνεια, τώρα είναι μια ευκαιρία και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με την προσπάθεια απλούστευσης των διαδικασιών και με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Το να πουλάς περιουσιακά στοιχεία, δεν σημαίνει ότι ο ξένος έρχεται απλώς για ν' αγοράσει κάτι και να μείνει. Επενδύοντας θα θέλει να μεγαλώσει και την επιχείρησή του. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν αυτό, είναι κάτι που διέτρεχε τις συζητήσεις των οικονομολόγων για πάρα πολλά χρόνια. Τώρα νομίζω έχουμε μπει σε μια διαδικασία που μπορούμε να το πετύχουμε.
Τέταρτο είναι αυτό που το άκουσα και από τον κ. Φέσσα, είναι το φορολογικό. Θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα φιλικό στις επενδύσεις. Χρειάζεται μεγάλη απλοποίηση. Εγώ έχω πει ότι το κράτος τα τελευταία 3-4 χρόνια έπρεπε να βρει έσοδα και έκανε απότομες κινήσεις. Αλλά δε μπορούσε να κάνει διαφορετικά, έπρεπε να βρει τα έσοδα.
Πρέπει να περάσουμε σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα- το οποίο ζητάνε και οι επενδυτές ξέρετε- ώστε μια εταιρεία να ξέρει τη φορολογία της στα επόμενα 5-10 χρόνια για να κάνει τον προγραμματισμό της".
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη " για να μπορέσει η Πολιτεία όμως να έρθει και να πει ότι «αυτή είναι η φορολογία και δεν θα αλλάξει με τον εκλογικό κύκλο»- για να μην πω ότι μπορεί ν' αλλάξει και με την αλλαγή του Υπουργού- θα πρέπει να υπάρχει και μια δομή που να το στηρίζει, θα πρέπει να προσέξουμε τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή το μηχανισμό. Πρέπει να στηθεί ένας σωστός μηχανισμός ελέγχου και άντλησης πόρων. Είναι πολύ σημαντικό κι αυτό λείπει από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο το προσέχουμε και το τρέχουμε.
Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνουμε πίσω στις μεταρρυθμίσεις, ούτε μετά τη στιγμή κατά την οποία οι δανειστές μας θα σηκωθούν και θα φύγουν. Δεν μπορούμε δηλαδή, αν τελειώσουμε το Δεκέμβριο με τα μνημόνια να ξαναπάμε στα παλιά".
Ο υπουργός οικονομικών υπογράμμισε πως "πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί τις μεταρρυθμίσεις εύκολα κανείς τις παίρνει πίσω. Για παράδειγμα καταργούμε όλους τους φόρους υπέρ τρίτων. Είναι πολύ εύκολο κάθε Υπουργός ανά μέρα να βάζει έναν καινούργιο φόρο υπέρ τρίτων αν το θέλει. Δεν είναι όμως αυτή σωστή λειτουργία της οικονομίας.
Τις μεταρρυθμίσεις ο κόσμος πρέπει να τις αποδεχθεί, να τις κάνει δικές του, να καταλάβει ότι τον ωφελούν και τότε και το πολιτικό σύστημα θα συμμορφωθεί με αυτό", τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.
* Η πλήρης ομιλία του Γκ. Χαρδούβελη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"