Στις 17/9 η νέα e-δημοπρασ​ία του ΤΑΙΠΕΔ

Ακίνητα από όλη τη χώρα θα διατεθούν στους υποψήφιους επενδυτές. Στο επίκεντρο 12 κτίρια στην Πλάκα. Ήδη από τη διαδικασία των ηλεκτρονικών δημοπρασιών έχουν αντληθεί 13 εκατομμύρια ευρώ από 15 ακίνητα.

Στις 17/9 η νέα e-δημοπρασ​ία του ΤΑΙΠΕΔ

Στις 17 Σεπτεμβρίου υποβάλλονται οι προσφορές για την απόκτηση 14 ακινήτων ανά την Ελλάδα που πωλεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) μέσω της ηλεκτρονικής πύλης www.e-publicrealestate.gr. Στον νέο γύρο ηλεκτρονικών δημοπρασιών περιλαμβάνονται παραθαλάσσια οικόπεδα, διατηρητέα κτίρια, καταστήματα και άλλα ακίνητα.

Μεταξύ αυτών είναι και ακίνητα για τα οποία είχε γίνει προσπάθεια πώλησης στο παρελθόν χωρίς να καρποφορήσει όπως η παραθαλάσσια έκταση των 17 στρεμμάτων στο Ρίο, το εξαώροφο κτίριο στην Ευαγγελιστρίας 9 στο κέντρο της Αθήνας (το δημόσιο έχει πλήρη κυριότητα για το 66,66% και το υπόλοιπο ανήκει στο ταμείο των κληρικών) και το οικόπεδο (5,8 στρέμματα) με τα 11 κτίρια στο Μοσχάτο που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες του υπουργείου Παιδείας.

Περιλαμβάνεται, επίσης, διατηρητέο τριώροφο κτίριο στην παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης (Θεοφίλου 13) που αποτελείται από δύο όμορα οικόπεδα συνολικού εμβαδού 755,50 τ.μ. με τριώροφο διατηρητέο κτίσμα εμβαδού 400,09 τ.μ. Πρόκειται για ακίνητο που αγοράστηκε το 1996 από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη '97 και σήμερα είναι αναξιοποίητο.

Πωλείται, επίσης, τετραώροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας (Μητροπόλεως 9) το οποίο είναι μισθωμένο στην Τράπεζα Πειραιώς. Προς πώληση είναι και παραθάλασσια έκταση 12 στρεμμάτων στον δήμο Μονεμβασίας στη Λακωνία, παραθαλάσσιο κτήμα 38 στρεμμάτων στην περιοχή Καλά Νερά του Πηλίου, παραθαλάσσια έκταση 85 στρεμμάτων στη θέση Τούζλα στο Παγγαίο Νομού Καβάλας, τριώροφο κτίριο με διατηρητέα πρόσοψη στο κέντρο της Πάτρας (Αγίου Νικολάου 8) καθώς και οικόπεδο με τρία κτίσματα στο κέντρο της Καλαμάτας (Αριστομένους 11 - 13).

Σε αυτόν τον γύρο ηλεκτρονικών δημοπρασιών πωλούνται και κτίρια που στέγαζαν ειρηνοδικεία σε επαρχιακές πόλεις. Για παράδειγμα, πωλείται το διώροφο κτίριο στη Λίμνη Ευβοίας, όπως και τα κτίρια που στέγαζαν τα ειρηνοδικεία Ανδρίτσαινας (Ηλεία), Παραμυθιάς (Σούλι) και Κλειτορίας Καλαβρύτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα εντάχθηκαν στον κατάλογο των ακινήτων τα οποία θα παραχωρηθούν με ηλεκτρονική δημοπρασία 26 νέα ακίνητα, 12 εκ των οποίων βρίσκονται στην Πλάκα. Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, "δεδομένου των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης περιοχής", το ταμείο προχωρά στην αξιοποίηση αυτών των ακινήτων μέσω δικαιωμάτων επιφανείας για 99 έτη, ώστε μετά το τέλος της συγκριμένης περιόδου η κυριότητα να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο.

Στο ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν πως "λαμβάνοντας υπόψη ότι μεταξύ των ακινήτων περιλαμβάνονται αρκετά ημιτελή και εγκαταλελειμμένα κτίσματα, η αξιοποίησή τους θα αναβαθμίσει σημαντικά την Πλάκα, με σημαντικά οφέλη τόσο για την πολιτιστική μας κληρονομιά όσο και για την περαιτέρω οικιστική και τουριστική αναβάθμιση της περιοχής".

Με την προσθήκη των κτιρίων της Πλάκας και των άλλων ακινήτων, στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες βρίσκονται σήμερα 51 ακίνητα. Ήδη έχουν πωληθεί περί τα 15 και τα συνολικά έσοδα του Ταμείου προσεγγίζουν τα 13 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v