Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αντάρτικο» στην τρόικα επιχειρεί η κυβέρνηση

Η Ελλάδα επιμένει στην αύξηση των δόσεων για τα χρέη παρά τις ενστάσεις των δανειστών. «Τώρα είναι η στιγμή να πούμε ότι δεν εφαρμόζουμε οδηγίες που δημιουργούν αδικαιολόγητη ανασφάλεια», διαμηνύει ο Βενιζέλος. Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου.

«Αντάρτικο» στην τρόικα επιχειρεί η κυβέρνηση

Αποφασισμένη να επιμείνει στην ανάγκη αύξησης των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, την οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών συνεχίζουν να αρνούνται, δείχνει η συγκυβέρνηση.

Σε χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ (Παναγιώτη Ρήγα, Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη), αποφασίστηκε η χώρα να διατηρήσει την ίδια διαπραγματευτική στάση και να μην ενδώσει στις απαιτήσεις της τρόικας. «Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Μόνο έτσι ο κόσμος θα μπορέσει να πάρει βαθιές ανάσες και να ξεμπλοκάρει», έλεγε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, το οποίο εκτιμούσε ότι ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να βάλει τη δική της ατζέντα στις επαφές με τους δανειστές.

Τη σημαία της... αντίστασης, εξάλλου, κατά της τρόικας ύψωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, λέγοντας ότι «τώρα είναι η στιγμή να πούμε ότι δεν εφαρμόζουμε οδηγίες που μας έχουν επιβληθεί και που δημιουργούν αδικαιολόγητη ανασφάλεια στον χώρο της δημόσιας διοίκησης».

Προαναγγέλλοντας... ανυπακοή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «αλλάζουμε τη σελίδα με απλό τρόπο, "όχι" νέο μνημόνιο, "όχι" τρόικα πέρα από το σημείο που έχουμε πει και έχουμε συμφωνήσει, και -εις πείσμα όλων αυτών που αρέσκονται να μαντεύουν κακά- "όχι" νέα μέτρα λιτότητας που πληγώνουν τον πολίτη και την οικονομία».

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις απαιτήσεις της τρόικας από τη μία πλευρά και στην ανάγκη της κοινωνίας για μέτρα-ανάσες από την άλλη. Εγχείρημα συχνά καθόλου εύκολο, αφού δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι τεχνοκράτες ελεγκτές δείχνουν να κινούνται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τις ελληνικές αιτιάσεις.

Πρόθεση, εξάλλου, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι να δοθεί και μια -μερική έστω- λύση στο πρόβλημα των σχολικών φυλάκων, στους οποίους, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη, θα αναγνωριστεί μέρος της προϋπηρεσίας τους από την περίοδο πριν μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου (ως ανασφάλιστοι).

Σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, οι θέσεις του κόμματος ακούστηκαν με προσοχή από τον υπουργό και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και θα προωθηθούν σύντομα σ' αυτόν, όπως και στους αρμόδιους υπουργούς.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων δημοσίων υπαλλήλων άνω των 50 ετών που απολύονται, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων και για τη διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Στη συζήτηση τέθηκαν και τα προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν μέσα στο καλοκαίρι για την εκκρεμούσα δόση του 1 δισ. ευρώ, όπως η χρηματοδότηση των κομμάτων, οι φόροι υπέρ τρίτων και το νομοσχέδιο για τα δάση, το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συζητήθηκαν τελικά τα ζητήματα των εργασιακών και του νέου ασφαλιστικού, για τα οποία το ΠΑΣΟΚ επιμένει πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανοίξουν.

Την ίδια ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς, συνεχίζοντας τις διεθνείς επαφές του, συναντάται σήμερα στη Φλωρεντία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, με τον οποίο παρατηρείται ταύτιση απόψεων στα θέματα του ευρωπαϊκού νότου και στην ανάγκη για χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας.

Στην Ιταλία βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από πρόσκληση του συνδυασμού της Ενωμένης Αριστεράς «Η Άλλη Ευρώπη». Σχολιάζοντας μάλιστα χθες την πολιτική Ρέντσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μοιάζει «με ζουρλομανδύα, μια πολιτική καταδικασμένη να αποτύχει. Η εμμονή στους οικονομικούς δείκτες προκειμένου να είναι ισοσκελισμένα τα νούμερα είναι μία από τις αιτίες για την παράταση της κρίσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v