Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 10 εκατ. οι ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής το 2013

Η παραγωγή ασφαλίστρων στις καλύψεις σκαφών αναψυχής έφτασε το 2013 τα 10 εκατ. ευρώ, επί συνόλου ασφαλίστρων και δικαιωμάτων ασφαλίσεων πλοίων και αστικής ευθύνης πλοίων ύψους 16,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ.

Στα 10 εκατ. οι ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής το 2013

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος πραγματοποίησε έρευνα για τις ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής έτους 2013 (που περιλαμβάνει καλύψεις σκάφους και αστικής ευθύνης σκάφους) στην οποία συμμετείχαν 19 ασφαλιστικές επιχειρήσεις-μέλη.

Η παραγωγή ασφαλίστρων (των επιχειρήσεων αυτών) στις καλύψεις σκαφών αναψυχής έφτασε τα 10 εκατ. €, από τα οποία τα 3,3 εκατ. € αναλογούσαν στην ασφάλιση της αστικής ευθύνης των σκαφών, ενώ επιπροσθέτως αυτών σε 1,4 εκατ. € ανήλθαν τα αντίστοιχα δικαιώματα συμβολαίων. Σημειώνεται ότι το σύνολο των ασφαλίστρων και δικαιωμάτων των ασφαλίσεων πλοίων και αστικής ευθύνης πλοίων της αγοράς μας (ένα μέρος της οποίας αποτελούν οι ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής) για το έτος 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε στα 16,8 εκατ. €.

Ο υπολογιζόμενος δείκτης ζημιών του κλάδου για το 2013, με βάση το οικονομικό έτος, ήταν 42,6% (55,7% το 2012) και το κόστος πρόσκτησης εργασιών 19,2% (από 18,2% το 2012). Το ποσοστό του δικαιώματος συμβολαίου επί των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων κυμάνθηκε κατά μέσον όρο στο 15,1%, από 13,9% το 2012.

Αντιστοίχως, στους λοιπούς κλάδους ασφάλισης κατά Ζημιών (δηλαδή χωρίς την Αστική ευθύνη οχημάτων), ο δείκτης ζημιών για το 2012 ήταν 27,5%, το κόστος πρόσκτησης εργασιών 16,4%, ενώ το δικαίωμα συμβολαίου 15,4%.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων σκαφών είναι αυτά της προσωπικής αναψυχής, ενώ τα επαγγελματικά σκάφη αναλογικά υπερέχουν στις αποζημιώσεις. Ως τρόπο κίνησης, η πλειοψηφία των ασφαλισμένων σκαφών διαθέτει μηχανοκίνηση, αλλά τα ιστιοπλοϊκά σκάφη έχουν μεγαλύτερη μέση ασφαλιζόμενη αξία.

Οι κύριες αιτίες όσον αφορά το ποσό καταβολής αποζημίωσης είναι αυτές της πρόσκρουσης/σύγκρουσης, των μηχανικών βλαβών και των ζημιών στο ελικοαξονικό σύστημα. Η μέση αποζημίωση, η οποία γνώρισε μείωση από 12,3 χιλ. € στα 7,7 χιλ. € συνολικά, όταν εξετάζεται ανά αιτία ζημιάς φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερη στα αίτια της προσάραξης, των μηχανικών βλαβών και των ζημιών στο ελικοαξονικό σύστημα.

Από τη μελέτη των στοιχείων των αποζημιώσεων ανά έτος έκδοσης ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ο δείκτης ζημιών του κλάδου εκτιμάται στο 42,9% κατά μέσον όρο τα πέντε τελευταία έτη (2009-2013).

Δείτε αναλυτικά την έρευνα της ΕΑΕΕ στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v