Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα: Νέο ραντεβού από 15 Σεπτέμβρη

«Παραγωγικές» χαρακτηρίζουν τις επαφές οι δανειστές. Το δεύτερο 15μερο του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η αξιολόγηση. Επιμένει η Αθήνα για την ανάγκη να υπάρξουν στοχευμένες φοροαπαλλαγές. Καλοκαιρινός αγώνας για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα.

Τρόικα: Νέο ραντεβού από 15 Σεπτέμβρη

Με μια λιτή ανακοίνωση η τρόικα αποχαιρετά την Αθήνα και δίνει ραντεβού για το β’ 15μερο του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η επίσημη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σε αυτή αναφέρει: «Απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ολοκλήρωσαν επίσκεψη στην Αθήνα για την καταγραφή των τελευταίων εξελίξεων και την συζήτηση με τις αρχές των προπαρασκευαστικών κινήσεων για μια πλήρη αποστολή που θα διεξάγει την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος. Οι συναντήσεις ήταν παραγωγικές και συμφωνήθηκε η πλήρης αποστολή να συνεχίσει τις συζητήσεις στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου».

Νωρίτερα σήμερα ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών των δανειστών. Στη συνάντηση με τον Γκίκα Χαρδούβελη έγινε ανασκόπηση της κατάστασης και εξετάστηκαν οι τα μεγέθη του προϋπολογισμού αλλά και το ελληνικό αίτημα για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου, η Ελλάδα θα επιμείνει στις φοροελαφρύνσεις, θέμα όμως που όπως είπε, θα συζητηθεί το φθινόπωρο, στην αξιολόγηση των δανειστών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν αντιρρήσεις αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για ελάφρυνση φόρων.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι «υπάρχει μία λίστα με θέματα που θα πρέπει να επισπεύσουμε και ο Αύγουστος θα είναι μήνας σκληρής δουλειάς για εμάς». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Χαρδούβελης, φέρεται να είπε, αστειευόμενος, προς τους εκπροσώπους των δανειστών ότι «εμάς μας ενδιαφέρει να ανταποκρίνεται και η άλλη πλευρά, όταν στέλνουμε μηνύματα. Να έχουμε ανταπόκριση, να μην είναι όλοι διακοπές στις Βρυξέλλες. Θα είναι "αμερικανικός Αύγουστος"».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τα προαπαιτούμενα έως τις αρχές Αυγούστου για να λάβει την υποδόση του 1 δισ. ευρώ (καθώς και τις επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα), την ώρα μάλιστα που η τρόικα έχει σοβαρές αντιρρήσεις και για την αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v