Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πόθεν έσχες στο επίκεντρο της συνάντησης Τέντε-τρόικα

Στα σχέδια του εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς βρίσκεται η συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής στη Βουλή που θα ελέγχει το πολιτικό χρήμα και τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με την τρόικα.

Τα πόθεν έσχες στο επίκεντρο της συνάντησης Τέντε-τρόικα

Ο έλεγχος των δηλώσεων πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων αλλά και των αιρετών εν γένει βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε κλιμάκιο της τρόικα με τον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του εθνικού συντονιστή βρίσκεται η συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής στη Βουλή που θα ελέγχει το πολιτικό χρήμα και τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Η επιτροπή θα αποτελείται από δύο βουλευτές, δυο δικαστικούς καθώς και από έναν εκ των υποδιοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πέραν των πολιτικών προσώπων, οι έλεγχοι θα αφορούν και τα πόθεν έσχες των υπόλοιπων υπόχρεων όπως είναι οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, νομάρχες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι ΝΠΔΔ, δημοσιογράφοι, κ.λπ.

Παράλληλα, μέχρι το Νοέμβριο αναμένεται να παραδοθεί και να τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική μονάδα που έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε σύγκριση των στοιχείων και των μεταβολών που θα επέρχονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Εάν κατά την σύγκριση παρατηρηθεί ξαφνική αύξηση περιουσιακών στοιχείων, τότε αυτόματα στο ονοματεπώνυμο του προσώπου θα εμφανίζεται κόκκινη σημαία και αμέσως θα πραγματοποιείται έκτακτος έλεγχος.

Επίσης, οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε βάθος χρόνου, αφού θα περαστούν στην επίμαχη ηλεκτρονική μονάδα και οι δηλώσεις των παρελθόντων ετών με εκκίνηση από το περασμένο έτος και προς τα πίσω, ενώ θα υπάρξει και ειδική εκπαίδευση του ελεγκτικού προσωπικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v