Πρόσληψη ξένου συμβούλου από ΤτΕ για κόκκινα δάνεια

Ο ξένος οίκος θα εκπονήσει μελέτη η οποία αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του φθινοπώρου για να αποφασιστεί το μίγμα των απαραίτητων εποπτικών ή και νομοθετικών πρωτοβουλιών, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Πρόσληψη ξένου συμβούλου από ΤτΕ για κόκκινα δάνεια

Στην πρόσληψη ξένου συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει μελέτη για τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο πώς μπορούν να εφαρμοσθούν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, θα προχωρήσει σύντομα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα στο οποίο συμφώνησαν η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και η τρόικα. Με βάση τη μελέτη του ξένου οίκου, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του φθινοπώρου, θα αποφασισθεί το μίγμα των απαραίτητων εποπτικών ή και νομοθετικών πρωτοβουλιών, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη μελέτη είχε διενεργήσει και η BlackRock στο πλαίσιο της πρόσφατης άσκησης προσομοίωσης της ΤτΕ.

Ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης, ΤτΕ και τραπεζών είναι προτεραιότητα της τρόικας η οποία στη λογική της βήμα προς βήμα επίλυσης των προβλημάτων του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα έχει αναγάγει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και τον σχηματισμό προβλέψεων για ενήμερα σήμερα πλην όμως προβληματικά ενδεχομένως δάνεια σε μείζον θέμα.

Με βάση τη μελέτη θα υπάρξουν οι τελικές προσαρμογές τόσο στις αλλαγές που προωθεί το ΥΠΑΝ στην προπτωχευτική διαδικασία και στον πτωχευτικό νόμο, όσο και στον Κώδικα Δεοντολογίας ο οποίος συντάχθηκε πρόσφατα και προβλέπει 22 εργαλεία για τη διευθέτηση των NPLs.

Ταυτόχρονα θα απαιτηθεί επικαιροποίηση του Νόμου Κατσέλη και πιθανώς εισαγωγή ενιαίων δεικτών για το πότε κρίνεται βιώσιμη μια υπερχρεωμένη επιχείρηση.

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στην οποία πέραν των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας θα συμμετάσχει και κλιμάκιο της τρόικας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v