Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρεί την ένταση ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως στο ζήτημα της ΔΕΗ, η Κουμουνδούρου θα επιδιώξει και πάλι μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συμμαχία. Δεν ανησυχεί η κυβέρνηση, που θέλει να φέρει σύντομα προς ψήφιση όλες τις εκκρεμότητες.

Διατηρεί την ένταση ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιτυχημένο θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ τον πρόσφατο χειρισμό της υπόθεσης για τη μικρή ΔΕΗ και με την ίδια τακτική σκοπεύουν να συνεχίσουν το επόμενο διάστημα και με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. Σειρά έχουν τα νομοσχέδια για τον αιγιαλό και τα δάση τα οποία η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει στη Βουλή σύντομα και με αφορμή αυτά η Κουμουνδούρου θα επιδιώξει εκ νέου μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία.

Το θέμα του αιγιαλού δεν ανήκει στα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ, ωστόσο ανήκει στη λεγόμενη λίστα συμμόρφωσης, η οποία περιλαμβάνει πολλά εκκρεμή ζητήματα τα οποία θα πρέπει έως τις αρχές Σεπτεμβρίου να έχουν τακτοποιηθεί.

Αύριο, ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, θα απευθύνει νέο προσκλητήριο προς όλες τις "προοδευτικές" δυνάμεις για συμπόρευση ενάντια στη συγκεκριμένη κυβερνητική βούληση, ενώ από τη ρητορική του δεν θα λείψει ασφαλώς και ο εν εξελίξει έλεγχος της τρόικας και τα νέα μέτρα, που όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται προ των πυλών.

"Είμαστε έτοιμοι και ανοιχτοί να δράσουμε από κοινού για το νομοσχέδιο του αιγιαλού και με άλλους που έχουν τον ίδιο ή παρόμοιο στόχο είτε για να προωθήσουμε κάτι θετικό, είτε για να αποτρέψουμε κάτι αρνητικό. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, και φάνηκε από τις πρωτοβουλίες που πήραμε στο θέμα της μικρής ΔΕΗ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει, παρά τις διαφορές, και συνομιλητές και συμμάχους", τόνισε χθες μέσω του Βήμα fm ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του κόμματός του.

Όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση έστω την ύστατη ώρα θα ανακρούσει πρύμναν και θα μεταθέσει τα ζητήματα του αιγιαλού -και ίσως και των δασών- για αργότερα, κάτι που πάντως το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει πως δεν προτίθεται να πράξει. Η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί και θέλει να φέρει σύντομα προς ψήφιση όλες τις εκκρεμότητες. "Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμποδίσει κάθε επένδυση και να προκαλέσει νέα πολιτική ανωμαλία", είπε χθες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, που εγκαλεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα πως εσκεμμένα, για μικροκομματικά οφέλη, δεν θέλει να προχωρήσει καμία μεταρρύθμιση, αντιγράφοντας ουσιαστικά τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου το καλοκαίρι του 2009, πριν αναλάβει την εξουσία.

Και τα δύο ζητήματα άλλωστε (αιγιαλός και δάση), όπως λέει η ίδια πηγή, είναι σύμφωνα με το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος, άρα δεν τίθεται κανένα ουσιαστικό ζήτημα από αυτά που επικαλείται η αντιπολίτευση.

Πάντως, για τον αιγιαλό και τα δάση -και κυρίως για το πρώτο- αντιδράσεις υπήρχαν όταν δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά και από βουλευτές της συγκυβέρνησης, με άγνωστη τη βούλησή τους σήμερα. Αλλά και στο ζήτημα των δασών, δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσει δίοδο νομιμοποίησης αυθαιρέτων μεγάλων εκτάσεων, ενώ ενδοιασμοί υπάρχουν και για τα κριτήρια με τα οποία θα χαρακτηριστούν εκτάσεις δασικές, καθώς και ο τρόπος αξιοποίησής τους.

Η δυνατότητα πάντως των κομμάτων να αντικαθιστούν τους... επικίνδυνους βουλευτές τους στα θερινά τμήματα είναι κάτι που διευκολύνει τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να περάσουν πιο ανώδυνα τις καυτές εκκρεμότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v