Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκοινωνίες: Το σενάριο απολύσεων ανοίγει νέο μέτωπο

Προσλήψεις προσωπικού για να καλύψουν κενές θέσεις ζητούσαν οι εταιρείες αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκλεινε συμφωνία για 1.050 απολύσεις .

  • της Μάρως Τσαντήλα
Συγκοινωνίες: Το σενάριο απολύσεων ανοίγει νέο μέτωπο

Το θέμα των απολύσεων περισσότερων από 1.000 εργαζομένων από τις αστικές συγκοινωνίες αναμένεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα νωρίς το απόγευμα οι επικεφαλής της τρόικας κι ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει συμφωνήσει με την τρόικα ως το τέλος του έτους να γίνουν 6.500 απολύσεις από το δημόσιο, εκ των οποίων οι 1.050 θα προέρχονται από τον χώρο των αστικών συγκοινωνιών.

Την ίδια στιγμή, όμως, αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται ότι είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ, παρότι επισήμως δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών, εκείνο που προτάσσεται είναι το θέμα της αναδιοργάνωσης των αστικών συγκοινωνιών και όχι των απολύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του, κατά την παρουσίαση της νέας τιμολογιακής πολιτικής στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, που θα τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε χαρακτηρίσει προσχηματική και χωρίς νόημα τη συζήτηση αυτή. «Αν υπάρχουν τεκμηριωμένα κάπου υπάλληλοι που περισσεύουν, διότι δεν χρειάζονται, τότε πρέπει να κάνουμε μια ανασύνταξη. Οι απολύσεις είναι σαν τα χαράτσια: οριζόντιες περικοπές. Όπου δεν υπάρχει πολιτική, υπάρχουν απολύσεις. Λοιπόν, θα κάνουμε πολιτική ή όχι; Οι δανειστές μας από μένα ήθελαν να διώξω κόσμο και να αυξήσω τα εισιτήρια και όμως έκανα το αντίθετο και συμφώνησαν κι αυτοί... Αυτό που θέλουν είναι να μειώσουμε τα κόστη και να φτιάξουμε ένα καλό δημόσιο».

Ζητούν προσλήψεις

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι αντί για απολύσεις οι επικεφαλής των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας έχουν σχεδιάσει προσλήψεις προσωπικού, για οποίες μάλιστα έχουν εξασφαλιστεί οι περισσότερες εγκρίσεις που απαιτούνται. Το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ έχει εγκρίνει την πρόσληψη 450 ατόμων, εκ των οποίων 330 οδηγών και 120 τεχνητών στις Οδικές Συγκοινωνίες και 200 ατόμων στο μετρό. Οι προσλήψεις θεωρούνται απαραίτητες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται δυσκολίες στην εκτέλεση των προγραμμάτων δρομολογίων.

Παρατυπίες

Πάντως να αναφερθεί ότι φέτος έχει απομακρυνθεί αριθμός εργαζομένων από τις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίοι διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο ότι για την πρόσληψή τους είχαν χρησιμοποιήσει πλαστά δικαιολογητικά.

Ωστόσο ο αριθμός όσων έχουν απομακρυνθεί λόγω παρατυπιών δεν επαρκεί για τη συμπλήρωση των 1.050 ατόμων και εφόσον υπάρξει απαίτηση των δανειστών για συγκεκριμένο αριθμ, τότε είναι σίγουρο πως αυτοί θα πρέπει να αναζητηθούν σε άλλες θέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v