Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοροελαφρύνσεις: Πολιτική διαπραγμάτευση ψάχνει το Μαξίμου

Έτοιμη για σύγκρουση με την τρόικα δηλώνει η κυβέρνηση. Το εναλλακτικό σχέδιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης έχει σε ετοιμότητα ο πρωθυπουργός. "Όχι νέα μέτρα", διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου.

Φοροελαφρύνσεις: Πολιτική διαπραγμάτευση ψάχνει το Μαξίμου

Προβληματισμό, αλλά όχι πανικό, προκαλούν στην κυβέρνηση τα αυστηρά μηνύματα που θέλησαν να στείλουν οι εκπρόσωποι της τρόικας με το καλημέρα κατά τη νέα τους επίσκεψη στην Αθήνα.

Όπως υποστηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν μια εξέλιξη λίγο-πολύ αναμενόμενη, σε συνέχεια άλλωστε της γνωστής τακτικής που εφαρμόζουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. "Ρίχνουν στο τραπέζι την πρόταση για να δουν αντίδραση και μετά προσαρμόζουν αναλόγως τη στρατηγική τους", τονίζει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που εκτιμά ότι απέναντι στην ανθεκτική στάση που είναι αποφασισμένη να κρατήσει η χώρα μας, οι τροϊκανοί θα κάνουν αρκετά βήματα πίσω. Όπως λένε στην κυβέρνηση, είναι έτοιμοι να συγκρουστούν, με στόχο όχι απλώς να μη ληφθούν νέα μέτρα, κάτι που θεωρούν εκ των ουκ άνευ, αλλά και να προωθηθούν από το φθινόπωρο συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις -τις οποίες άλλωστε έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός- ώστε να δοθούν οι απαιτούμενες ανάσες στην κοινωνία.

Εφόσον αυτό δεν επιτευχθεί, ο Αντώνης Σαμαράς έχει στο μυαλό του το επόμενο σχέδιο που δεν είναι άλλο από την πολιτική διαπραγμάτευση, να παρακάμψει δηλαδή τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στη χώρα μας και να επιχειρήσει να θέσει το ζήτημα απευθείας στην ηγεσία της Ευρώπης αλλά και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, δεν αποκλείεται την προσεχή Πέμπτη όπου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, εάν δοθεί η ευκαιρία, να ανοίξει τη σχετική κουβέντα στα τετ α τετ που θα έχει με τους ομολόγους του, με αρχικά διερευνητικό σκοπό. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν καλά ότι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, γι' αυτό επιθυμούν διακαώς να ληφθούν σύντομα αποφάσεις για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση των δόσεων των χρεών προς δημόσιο και τράπεζες.

"Πρέπει να δείξουμε και εμπράκτως ότι λάβαμε το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών", υποστηρίζουν κυβερνητικοί βουλευτές που σε όλους τους τόνους υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες υποχωρήσεις. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα τα βάζουν με τους εκπροσώπους της τρόικας, τονίζοντας πως πέρα από αριθμούς και συγκεκριμένους στόχους, δεν βλέπουν τίποτε άλλο, σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να είναι αμετακίνητος στη στάση του για τις ελαφρύνσεις των φορολογικών βαρών, ακόμα και υπό τη σκιά των δικαστικών αποφάσεων για τους δικαστικούς και τους ένστολους. Όπως λένε στο Μαξίμου, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι απόλυτα σεβαστές και θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, ενώ αφήνουν να διαρρεύσει πως τα απαιτούμενα χρήματα έχουν βρεθεί από το οικονομικό επιτελείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v