ΤτΕ: Δεν υπάρχει θέμα για ενιαία bad bank

Η λύση είχε εξεταστεί προ διετίας και απορρίφθηκε. Τι συζήτησαν η Τράπεζα της Ελλάδος και η τρόικα. Την Τρίτη το κρίσιμο ραντεβού για τα «κόκκινα» δάνεια. Ξένο σύμβουλο θα προσλάβει η ΤτΕ για τις καλύτερες διεθνώς πρακτικές στη διαχείριση NPLs.

ΤτΕ: Δεν υπάρχει θέμα για ενιαία bad bank

Τις απαραίτητες νομοθετικές και εποπτικές πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συζήτησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση εργασίας ΤτΕ και Τρόικα.

Στη συνάντηση εξετάσθηκε το μείγμα νομοθετικών παρεμβάσεων και εποπτικών κινήσεων στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα ώστε να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα επιτρέπει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος των NPLs.

Στη σύσκεψη εργασίας αποφασίστηκε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ΤτΕ να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη ανεξάρτητου συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει μελέτη για τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πως μπορούν να εφαρμοσθούν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη μελέτη είχε διενεργήσει και η BlackRock στο πλαίσιο της πρόσφατης άσκησης προσομοίωσης.

Με βάση και τη μελέτη η ΤτΕ θα προχωρήσει στη βελτίωση των υφιστάμενων εποπτικών εργαλείων μεταξύ των οποίων και του Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος συντάχθηκε πρόσφατα και προβλέπει 22 εργαλεία για την διευθέτηση των NPLs. Ταυτόχρονα θα απαιτηθεί επικαιροποίηση του Νόμου Κατσέλη και πιθανώς εισαγωγή ενιαίων δεικτών για το πότε κρίνεται βιώσιμη μια υπερχρεωμένη επιχείρηση.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΤτΕ διαψεύδουν κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε το θέμα σύστασης ενιαίας bad bank στην οποία κατά το ιρλανδικό μοντέλο θα μεταφερθούν όλα τα NPLs των τραπεζών.

«Η λύση της σύστασης κρατικής bad bank εξετάσθηκε πριν από δύο χρόνια και απορρίφθηκε» αναφέρουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η κάθε μια από τις συστημικές τράπεζες έχει αυτή τη στιγμή δική της εσωτερική διεύθυνση διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων έχει οριστεί για την Τρίτη, οπότε και συνέρχεται το το κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με παρουσία της τρόικας, της Τράπεζας της Ελλάδος, των αρμόδιων υπουργών και των τραπεζιτών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v