Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χαρτί του Προέδρου της Δημοκρατίας παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δυσφορία στον ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινοβραδινή υπογραφή του ΦΕΚ για τη ΔΕΗ από τον Κ. Παπούλια. Αιγιαλός και ασφαλιστικό τα δύο επόμενα στοιχήματα της αντιπολίτευσης. Για "φαρισαϊσμό" εγκαλεί την Κουμουνδούρου η κυβέρνηση.

Το χαρτί του Προέδρου της Δημοκρατίας παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρόλο που η φημολογία περί επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στον Κάρολο Παπούλια την επόμενη εβδομάδα διαψεύδεται από την Κουμουνδούρου, θεωρείται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να "βάλουν στο παιχνίδι" τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα. Σκοπός τους, αφενός να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο θέμα του δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ και αφετέρου -και κυρίως αυτό- για να ζητήσουν την παρέμβασή του ενόψει άλλων κρίσιμων νομοσχεδίων που επίκεινται, όπως αυτού για τον αιγιαλό και για το νέο ασφαλιστικό.

Η κουβέντα για το δημοψήφισμα πάντως επί της ουσίας έλαβε τέλος χθες το βράδυ, με την υπογραφή από τον Κάρολο Παπούλια του Φύλλου Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ( Α΄ 146) με το οποίο επισημοποιείται και γίνεται νόμος του κράτος η πώληση της ΔΕΗ που ψηφίστηκε την Τετάρτη, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι δημοψήφισμα, βάσει της νομοθεσίας, δεν μπορεί πλέον να γίνει. Εξέλιξη, που σύμφωνα με πληροφορίες, αιφνιδίασε αλλά και προκάλεσε δυσφορία στην Κουμουνδούρου, όπου πίστευαν ότι ο Πρόεδρος δεν θα έβαζε την υπογραφή του πριν από τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα (η οποία πάντως επισήμως δεν είχε ζητηθεί από την Προεδρία).

Ίσως και γι' αυτό, το βράδυ συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έσπευδαν να διαψεύσουν τα σενάρια περί άμεσης συνάντησης των δύο ανδρών, καθώς πλέον δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη και βιασύνη.

Πάντως, γενικότερα η αντιπολίτευση θέλει να θέσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προ των ευθυνών του, κάτι στο οποίο συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο κ. Τσίπρας με τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ έξω από τη Βουλή: "Δεν νομίζω ότι αξίζει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο τέλος αυτής της θητείας, να νομιμοποιήσει με την υπογραφή του μια παράνομη συμφωνία η οποία έγινε τραβώντας στα άκρα τον Κανονισμό της Βουλής, αγνοώντας το άρθρο44 παράγραφος 2 του Συντάγματος αλλά και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού", σημείωσε.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας πως "η κυβέρνηση εξευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατίας και κοινοβουλευτικής διαδικασίας, επιχειρώντας να κρατηθεί στην εξουσία και να ικανοποιήσει τους δανειστές. Όσο περισσότερο απομονώνεται κοινωνικά και ηττάται πολιτικά, ο πρωθυπουργός μετέρχεται των πλέον αυταρχικών και αλαζονικών μεθόδων που εγγυώνται -έστω και προσωρινά- ότι δεν θα αμφισβητηθεί το μνημονιακό σχέδιο και οι δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα"

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνέχιζε και χθες την επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία, δια της Σοφίας Βούλτεψη, κατήγγειλε για "φαρισαϊσμό σε όλο του το μεγαλείο". Όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, "κάθε μέρα αποκαλύπτονται όλο και πιο πολύ. Και οι ίδιοι και τα καταστροφικά σχέδιά τους για τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που συνεχώς καταγγέλλει «αντισυνταγματική εκτροπή», είχε τη δυνατότητα, αξιοποιώντας τον Κανονισμό της Βουλής, να επιδιώξει απόφαση του Τμήματος διακοπής περί αναρμοδιότητάς του. Δεν τον έπραξαν. Αντίθετα προτίμησαν την απόδραση", ανέφερε η κ. Βούλτεψη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο από προχθές επανέφεραν τη θεωρία των δύο άκρων, ταυτίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, με αφορμή τις προτάσεις τους για δημοψήφισμα, στρατηγική που θα επιχειρηθεί να συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι με τριπλή παρέμβαση, από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, την κυβερνητική εκπρόσωπο αλλά και το ΠΑΣΟΚ, με γραπτή ανακοίνωση, στηλιτεύτηκε εμφατικά το εν λόγω "θέατρο του συνταγματικού παραλόγου".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v