Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κληρώνει» για το δημοψήφισμα

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφασίζει τις επόμενες ώρες αν θα συναθροιστούν οι επτά προτάσεις τις οποίες υπογράφουν 126+7 βουλευτές. Μόνη διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ, λέει η αντιπολίτευση. «Δεν ανοίγει η Ολομέλεια πριν από τον Οκτώβριο», επιμένει η κυβέρνηση.

«Κληρώνει» για το δημοψήφισμα

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που θα συνεδριάσει τις επόμενες ώρες θα αποφασίσει για την τύχη του αιτήματος για δημοψήφισμα που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με το ζήτημα της πώλησης της μικρής ΔΕΗ.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Βουής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, έχουν κατατεθεί 6 σχετικές προτάσεις τις οποίες υπογράφουν 127 βουλευτές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και μία επιπλέον, από 12 βουλευτές του ΚΚΕ τόσο για δημοψήφισμα όσο και για ακύρωση και κατάργηση προηγούμενων νόμων για την απελευθέρωση της ενέργειας.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν οι έξι προτάσεις θα συναθροιστούν, εξασφαλίζοντας τις 120 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνται για να συνεδριάσει η ολομέλεια για να αποφασίσει σχετικά ή αν, όπως επιμένει η κυβέρνηση, θα θεωρηθούν διαφορετικές περιπτώσεις, με διαφορετικό σκεπτικό.

Χθες το βράδυ και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου κατέθεσαν τις προτάσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και 15 ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ σήμερα κατέθεσαν η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας.

Εάν η διάσκεψη των προέδρων αποφανθεί θετικά στο αίτημα της συνάθροισης των υπογραφών, πιθανότατα θα ζητηθεί από τη σύνθεση του Α' Θερινού Τμήματος να λάβει την τελική κρίσιμη απόφαση. Εάν δηλαδή συμπληρώνεται ο αριθμός των 120, άρα θα πρέπει να συγκεντρωθεί η ολομέλεια.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, διά της Σοφίας Βούλτεψη, επιμένει ότι η ολομέλεια δεν πρόκειται να ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι. «Τον τελικό λόγο τον έχει η κυβέρνηση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος, που εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζεται στις υπογραφές της Χρυσής Αυγής.

Δεύτερες σκέψεις από τη ΔΗΜΑΡ 

Εντωμεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να αποσύρουν τις υπογραφές τους από την πρόταση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «Μικρή ΔΕΗ», σε περίπτωση που η Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίσει ότι δεν συναθροίζονται στις 120 απαιτούμενες υπογραφές και αυτές των βουλευτών του ΚΚΕ, άφησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Αναγνωστάκης προχώρησε σε νέα διευκρινιστική δήλωση προς τους δημοσιογράφους, λίγο πριν αρχίσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και η οποία συζητά το θέμα για να πάρει απόφαση.

Όπως τόνισε ο κ. Αναγνωστάκης οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν θέλουν ούτε πολιτικά ούτε αθροιστικά να υπολογιστούν οι υπογραφές τους με των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Αν η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφασίσει ότι δεν θα συναθροιστούν στις υπογραφές και οι ψήφοι του ΚΚΕ τότε θα συνεδριάσουν τα όργανα της ΔΗΜΑΡ για να πάρουν την τελική τους απόφαση.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v