Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρύθμιση οφειλών: Μάχη με τρόικα για τις 72 δόσεις στα Ταμεία

Kρίσιμη η διαπραγμάτευση για την αύξηση των δόσεων για τα χρέη προς τα Ταμεία. «Μητρώο» υγιών επιχειρήσεων φτιάχνουν στο υπουργείο Εργασίας. Τα όπλα στη φαρέτρα Βρούτση και τα μειωμένα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών.

Ρύθμιση οφειλών: Μάχη με τρόικα για τις 72 δόσεις στα Ταμεία

Μητρώο «συνεπών οφειλετών» και υγειών επιχειρηματιών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή που βάσει της προηγούμενης συμπεριφοράς τους αποδεικνύεται ότι η κρίση οφείλεται για την αδυναμία καταβολής των οφειλομένων αναμένεται να παρουσιάσει στην τρόικα το υπουργείο Εργασίας.

Όλο το βάρος του υπουργείου πέφτει στην προσπάθεια να πειστούν οι δανειστές, που εμφανίζονται αρνητικοί σε κάθε εισήγηση για επέκταση των δόσεων και βελτίωση των όρων, ότι η προσπάθεια γίνεται όχι για να στηριχθούν για μία ακόμη φορά οι «μπαταχτσήδες» του συστήματος, αλλά για να επιβιώσουν οι υγιείς επιχειρήσεις που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν τα συσσωρευμένα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση γίνεται προσπάθεια να διασταυρωθούν τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, όπου έχουν κατευθυνθεί όλες οι ανείσπρακτες οφειλές προς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, με στόχο να ξεκαθαρίσει ... η ήρα από το στάρι: οι συνεπείς προ κρίσης επιχειρηματίες από αυτούς που τόσο πριν όσο και μετά ήταν ασυνεπείς στις πληρωμές τους.

Οι διοικήσεις των ταμείων, που βλέπουν τα έσοδα από εισφορές και ρυθμίσεις να μειώνονται ή στην καλύτερη περίπτωση να μην αυξάνονται με τους ρυθμούς που είχαν προϋπολογιστεί, πιέζουν για νέα βελτιωμένη ρύθμιση, με 72 ή και 96 δόσεις (για 6 - 8 χρόνια), σημαντική μείωση των προστίμων και προσαυξήσεων και για ένταξη στη ρύθμιση ακόμη και των χρεών που δημιουργήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Από τα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιαστούν στην τρόικα, στο ΙΚΑ, όπου τα συνολικά χρέη ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ, σε σύνολο 428.132 οφειλετών, σε ρύθμιση είναι μόλις 33.467 οφειλέτες. Στον ΟΑΕΕ με τα 7,5 δισ. χρέη από τους συνολικά 370.000 οφειλέτες σε ρύθμιση είναι περίπου 25.000. Όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών που μπήκαν στη ρύθμιση δεν κατάφεραν να εξυπηρετούν τις δόσεις και βρέθηκαν εκτός. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, οι διοικητές ζητούν επαναξιολόγηση της ρύθμισης που ισχύει, τουλάχιστον για τους συνεπείς επιχειρηματίες, για τους οποίους είναι εμφανείς οι συσσωρευμένες συνέπειες της κρίσης και της ύφεσης.

Στο οπλοστάσιο των επιχειρημάτων άλλωστετ ου υπουργείου Εργασίας βρίσκεται η απόφαση που πέρασε και από την τρόικα και αφορά την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ. Στην πράξη, για την κάλυψη των συγκεκριμένων ασφαλισμένων που έχουν βρεθεί εκτός περίθαλψης λόγω χρεών προς τα ταμεία λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι τα χρέη δημιουργήθηκαν από την κρίση, δηλαδή μέσα στην τριετία 2011 – 2013, και επίσης μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος τη συγκεκριμένη περίοδο όχι πάνω από τις 12.000 ευρώ.

Μιλώντας στο Εuro2day.gr, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρης επισημαίνει: "Εστιάζουμε στο ζήτημα των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί είναι ένα σημαντικών διαστάσεων κοινωνικό ζήτημα. Λαμβάνουμε υπόψην τις απόψεις κοινωνικών και θεσμικών φορέων και μελετάμε το θέμα πάνω σε συγκεκριμένους άξονες.

Η κοινωνική ευαισθησία έναντι των οφειλετών δεν μπορεί να μη συμβαδίζει με το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε τη στήριξη της υγιούς και παραγωγικής επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με στοχευμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν βιώσιμες διεξόδους προς εκείνους που έχουν το πρόβλημα.

Έτσι, οφείλουμε να μετρήσουμε τόσο την επίπτωση της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων ετών στη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και τη διάθεση ανταπόκρισης εκείνων που οφείλουν προς αυτά στις εκάστοτε ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί".

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη διαδικασία για την εύρεση λύσεων θα μπορούσε να συμβάλει το πλαίσιο της απόφασης για την παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης προς τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ που έχουν χρέη προς τα ταμεία τους και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για την ένταξη σε αυτήν τη ρύθμιση".

"Επομένως" καταλήγει ο Γενικός Γραμματέας, "η προσέγγιση που επιχειρούμε στο πρόβλημα θα συνυπολογίζει το σύνολο των παραμέτρων που το διέπει ώστε οι όποιες λύσεις προκριθούν να είναι και αποτελεσματικές και βιώσιμες".

Την Παρασκευή το κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και εκτός απροόπτου, το θέμα της ρύθμισης θα συζητηθεί μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, με την τρόικα, στη συνάντηση της Παρασκευής.

Οι επικεφαλής των δανειστών πάντως έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν σημαντικές αλλαγές στην ισχύουσα ρύθμιση, ούτε για τα ταμεία, ούτε για την εφορία.

Στην καλύτερη περίπτωση, η μάχη θα δοθεί στην αύξηση των δόσεων, από 35 που απομένουν πλέον, σε 48 ή το πολύ σε 72.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v