Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιακούνιν: Ενδιαφέρον για τις υποδομές, προβληματίζει η διαδικασία

Έντονο το ενδιαφέρον των Ρώσων για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και τα λιμάνια. Η συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ και ΟΛΘ και ο προβληματισμός για τη διαδικασία. Συνάντηση σήμερα Γιακούνιν με Σαμαρά.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Γιακούνιν: Ενδιαφέρον για τις υποδομές, προβληματίζει η διαδικασία

Η απεξάρτηση από τη διέλευση των στενών του Βοσπόρου βασικός στόχος για τους Ρώσους που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον ελληνικό σιδηρόδρομο και στα λιμάνια.

Οι αποκρατικοποιήσεις στο χώρο των μεταφορών αλλά και των υποδομών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Βλαντιμίρ Γιακούνιν.

Ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και στενός συνεργάτης του προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος από το συνέδριο του Economist, όπου και απηύθυνε ομιλία.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Γιακούνιν επανέλαβε ανοιχτά το ενδιαφέρον της εταιρίας του για τους τρεις διαγωνισμούς, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη του σιδηροδρόμου σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ωστόσο, προβληματισμένος εμφανίστηκε σχετικά με τον τρόπο διενέργειας των διαγωνισμών, σημειώνοντας ότι κατά τη διαδικασία δεν θα πρέπει να ασκούνται πιέσεις από την Ε.Ε. και την τρόικα, γιατί κάτι τέτοιο δημιουργεί προβλήματα στη ρωσική συμμετοχή.

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας, αφού έχουν κατέβει στους διαγωνισμούς που διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΕΕΣΣΤΥ και τον ΟΛΘ.

Στόχος της ρωσικής εταιρίας είναι να αποκτήσει πρόσβαση στη Μεσόγειο που θα της επιτρέπει την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών, χωρίς να εξαρτάται από τη διέλευση των στενών του Βοσπόρου. Μάλιστα προς τούτο αναφέρεται ότι ο ισχυρός άνδρας των Ρωσικών Σιδηροδρόμων έχει καταρτίσει γεωστρατηγικό σχέδιο, το οποίο φέρεται να είχε παρουσιάσει στο παρελθόν και στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Πρόσφατα σε δηλώσεις του ο κ. Γιακούνιν περιέγραψε και τους όρους υπό τους οποίους η RZD ενδιαφέρεται για εξαγορές στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι η ρωσική εταιρία είναι έτοιμη να αποκτήσει ελληνικές επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές δεν θα έχουν ανοικτά ζητήματα χρεών.

Η RZD σε κοινό σχήμα με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ διεκδικεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ ενώ στον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ κατεβαίνει μόνη της.

Ο κ. Γιακούνιν στις δηλώσεις του δεν ποσοτικοποίησε το τίμημα που είναι διατεθειμένη να δώσει η RZD για να αποκτήσει τις υπό αποκρατικοποίηση ελληνικές εταιρίες. Σημείωσε όμως ότι «αυτό ανταποκρίνεται στην αντίληψη των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για μια δίκαιη τιμή». Παράλληλα ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων αν οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι γίνουν ο νέος ιδιοκτήτης σημειώνοντας αναφερόμενος στις εταιρίες του σιδηροδρόμου ότι «δεν μπορείς να διατηρείς μια εταιρία όπως έναν οίκο ευγηρίας, ούτε να τη μετατρέπεις σε οίκο κοινωνικής πρόνοιας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v