Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρδούβελης: Οι πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης

Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση με στόχο την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη έδωσε ο Γκ. Χαρδούβελης. "Ας λέμε λιγότερα για εκλογές και περισσότερα για την οικονομία", σημείωσε. Οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Χαρδούβελης: Οι πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης

Στις πρωτοβουλίες και στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα έτσι ώστε η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη αλλά και να αποκατασταθούν σταδιακά οι αδικίες αναφέρθηκε στην ομιλία του από το βήμα του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

«Το πρώτο στάδιο ήταν το πρόγραμμα σταθεροποίησης. Το δεύτερο στάδιο είναι η εφαρμογή ενός σύνθετου μίγματος πολιτικών, όπου οι πολίτες θα γίνουν κοινωνοί όσον αφορά τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή του DNA του κράτους και της οικονομίας», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει να φτιάξουμε ένα απλό, δίκαιο και φιλικό φορολογικό σύστημα».

Ο κ. Χαρδούβελης ζήτησε συναίνεση και συνεννόηση, καθώς όπως είπε «τον λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς, όλοι μαζί. Ας λέμε λιγότερα για εκλογές και περισσότερα για το μέλλον της οικονομίας. Η κρίση θα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει. Είναι επιβεβλημένο να συνεννοηθούμε και το οφείλουμε στη χώρα και στις επόμενες γενιές. Και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συμμετάσχουν όλοι. Οι ιδιώτες επιχειρηματίες να αποδίδουν το μέρισμα προς την κοινωνία και το κράτος να κοστολογεί σωστά τις πολιτικές που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας».

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, καθώς η οικονομία σταθεροποιείται και το 2014 θα είναι το πρώτο έτος επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ΑΕΠ, ο υπουργός είπε ότι η προσοχή θα στραφεί σε πέντε κρίσιμα πεδία:

Πρώτον, στην αύξηση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό θα γίνει με την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταθετών και την επιστροφή των καταθέσεων αλλά και με επεκτατική νομισματική πολιτική στοχευμένη στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Δεύτερον, στη σωστή διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Ο υπουργός εστίασε στο σημείο αυτό στα χρέη των επιχειρήσεων και τόνισε ότι αυτές πρέπει να αναδιαρθρωθούν, να προχωρήσουν στη σύγκλιση δυνάμεων μεταξύ τους και να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια, αναφέροντας ως παράδειγμα την αναδιάρθρωση του Μαΐλλη.

Τρίτον, στις στοχευμένες παρεμβάσεις για το άνοιγμα των αγορών.

Τέταρτον, στο να εργαστούμε όλοι για τη μείωση της γραφειοκρατίας, εφαρμόζοντας στον μέγιστο βαθμό τις ηλεκτρονικές διαδικασίες και συναλλαγές.

Πέμπτον, στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την προέλκυση νέων επενδύσεων, επιταχύνοντας το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Κι αυτό γιατί οι επενδύσεις είναι οι μόνες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. «Πρέπει να φροντίσουμε τόσο για τους μακροχρόνια ανέργους, όσο και για τη νέα γενιά, μια γενιά που εμείς εκπαιδεύσαμε και τώρα φεύγει στο εξωτερικό. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να στηριχθεί σε λιγότερη κατανάλωση και σε περισσότερες εξαγωγές και επενδύσεις» επεσήμανε ο υπουργός.

Φορολογικό σύστημα

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, σημαντική δουλειά πρέπει να γίνει στη φορολογία με αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και της φορολογικής διοίκησης. «Χρειαζόμαστε ένα απλό, σταθερό και μακρόπνοο φορολογικό σύστημα, που θα εξαλείφει σταδιακά τα έκτακτα μέτρα. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι το χτίσιμο μιας σύγχρονης φορολογικής διοίκησης και από εδώ θα ξεκινήσουμε άμεσα, ενισχύοντας τους μηχανισμούς με επιπλέον ελεγκτές».

Στις φορολογικές αλλαγές περιλαμβάνονται επίσης η ανταμοιβή των συνεπών φορολογουμένων, η σωστή στοχοθεσία όσον αφορά την είσπραξη φόρων από αυτούς που έχουν και δεν αποδίδουν, η αλλαγή του ποινολογίου, η εφαρμογή αυστηρών όρων όσον αφορά το λαθρεμπόριο με ελέγχους στα συστήματα εκροών - εισροών κ.ά. και το σημαντικότερο όλων η χρήση συστημάτων προληπτικού χαρακτήρα και όχι κατασταλτικής φιλοσοφίας όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Στο σημείο αυτό ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ως παράδειγμα τη διασύνδεση των συστημάτων με τις ταμειακές μηχανές σε πραγματικό χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v