ΑΔΑΕ: Έξαρση αιτημάτων άρσης απορρήτου επικοινωνιών

Η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική αλλά και το ΣΔΟΕ καταθέτουν κυρίως αιτήματα για άρση απορρήτου. Όποιος μπορεί να πληρώσει έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει εξοπλισμό με δυνατότητα παρακολούθησης.

ΑΔΑΕ: Έξαρση αιτημάτων άρσης απορρήτου επικοινωνιών

Εγώ παρακολουθώ, εσύ παρακολουθείς, αυτός παρακολουθεί... Κάπως έτσι καταγράφει το σκηνικό σε ότι αφορά το απόρρητο των επικοινωνιών στη χώρα μας η έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για το 2013 η οποία διαπιστώνει αλματώδη αύξηση των αιτημάτων για άρση του απορρήτου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία συζητήθηκε χθες στη Βουλή, το 2013 σημειώθηκε αύξηση 70% των παραγγελιών για άρση του απορρήτου, σε σχέση με το 2012. Τα αιτήματα προέρχονται από την πλευρά υπηρεσιών του Δημοσίου καθώς η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική αλλά και το ΣΔΟΕ, ζητούν άρση του απορρήτου μέσω εισαγγελικής εντολής.

Παράλληλα όμως καταγράφεται και πολύ μεγάλη αύξηση των παρακολουθήσεων από ιδιώτες, οι οποίοι για το σκοπό αυτόν χρησιμοποιούν φορητά μέσα παρακολούθησης (βαλιτσάκια και βαν), τα οποία αποκτούν πλέον εύκολα και χωρίς να υπόκειται σε έλεγχο.

Στα γραφεία της ΑΔΑΕ το 2013 έφτασαν 4.141 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας έναντι 2.634 το 2012. Ταυτόχρονα η Αρχή παρέλαβε 729 διατάξεις για την παύση της άρση του απορρήτου έναντι 599 του 2012.

Την ίδια στιγμή παρέλαβε 2.334 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων, έναντι 2055 το 2012 για τη διακρίβωση εγκλημάτων τα οποία αναφερόταν σε αξιόποινες πράξεις όπως η ανθρωποκτονία από πρόθεση, η ληστεία ή έκρηξη, η πορνογραφία ανηλίκων, η εκβίαση και το οργανωμένο έγκλημα.

Κατά την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή της έκθεσης πεπραγμένων της ΑΔΑΕ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην έξαρση των παρακολουθήσεων από ιδιώτες, η οποία, όπως τονίστηκε έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Το γεγονός αυτό οφείλεται και στο ότι η απόκτηση του σχετικού εξοπλισμού είναι πλέον εύκολη, από όποιον διαθέτει τα χρήματα, αφού έχει καταργηθεί πλέον και με νόμο κάθε έλεγχος στην εισαγωγή και διάθεσή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v