Κύμα αντιδράσεων για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Έντονες αντιδράσεις από βουλευτές, κόμματα και φορείς για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων – Νέες φουρτούνες για την συγκυβέρνηση.

Κύμα αντιδράσεων για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο των εμπόρων, των υπαλλήλων σε εμπορικά καταστήματα και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών της συγκυβέρνησης προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει στην απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Για υποτέλεια προς την τρόικα που πρέπει να σταματήσει έκανε λόγο ο ...συνήθης ύποπτος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο κ. Κασσής δήλωσε πως δεν ξέρει «τι συμφέροντα εξυπηρετούνται» με το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Είχε προηγηθεί έντονη αντίδραση και του εισηγητή ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Θάνου Μωραΐτη, που χαρακτήρισε την απόφαση απολύτως αυθαίρετη, καθώς όπως υποστήριξε αντίκειται στο νόμο που έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο και δεν υπηρετεί σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη, η υπουργική απόφαση καταστρατηγεί ότι έχει νομοθετηθεί και εκθέτει την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης να μην προχωρήσει στην απόφαση αυτή και να εφαρμόσει τον νόμο ως έχει.

Η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δήλωσή του ο βουλευτής  Δημήτρης Στρατούλης υποστήριξε πως ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση του μέτρου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, η απόφαση ζημιώνει όχι μόνο τους εμποροϋπαλλήλους, που τους αναστατώνει την οικογενειακή και προσωπική ζωή και τους διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν οικονομικά και λειτουργικά να ανταποκριθούν σε αυτό το μέτρο και οδηγούνται σε μαζικά νέα λουκέτα, αυξάνοντας έτσι και την ανεργία.

«Με την υπουργική απόφαση για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ορισμένες περιοχές που τις χαρακτηρίζουν τουριστικές, η κυβέρνηση, παρά την εκφρασμένη αντίθεση εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, προχωράει σε ένα ακόμα βήμα στην πορεία για την οριστική κατάργηση της αργίας της Κυριακής παντού» αναφέρει ανακοίνωση του το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ εκτιμάει ότι «η δήθεν πιλοτική εφαρμογή για τις τουριστικές περιοχές είναι φτηνός ελιγμός για να περάσει η κατάργηση με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις και για να διευκολύνει τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές που συνεχίζουν να στηρίζουν τη μερική κατάργηση της αργίας της Κυριακής».

«Η απόφαση της κυβέρνησης για λειτουργία όλων των καταστημάτων σε 10 περιοχές και τις 52 Κυριακές του χρόνου λειτουργεί αντικειμενικά υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα και την ποιότητα ζωής χιλιάδων εργαζομένων» υποστήριξε σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Στο πόδι οι έμποροι 

Εκτός από τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη που ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία του με την απόφαση της κυβέρνησης και η ΓΣΕΒΕΕ χαρακτηρίζει «ταφόπλακα» για την εγχώρια οικονομία την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά πως πρόκειται για μια ακόμη πράξη εχθρική προς τον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προς όφελος των συμφερόντων μεγάλων αλυσίδων και πολυκαταστημάτων, αγνοώντας επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις των κοινωνικών φορέων, της αγοράς και των καταναλωτικών οργανώσεων. Είναι προφανές, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, ότι η πιλοτική εφαρμογή μιας αποσπασματικής ρύθμισης που θα παρακάμπτει τοπικές αρχές, παραγωγικούς φορείς αλλά και τους οικονομικούς βιορυθμούς της επιλεγμένης περιοχής θα δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική και περιφερειακή οικονομία, και θα πλήξει όμορες αγορές. Πέραν τούτου, εγείρονται ζητήματα που άπτονται του ανταγωνιστικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, καθώς με την επιλεκτική εφαρμογή του μέτρου θα πληγούν ανεπανόρθωτα τοπικές αγορές, καθώς το φαινόμενο της υποκατάστασης της κατανάλωσης θα μεταφερθεί σε όμορες αγορές που παραμένουν σε λειτουργία. 

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει πως βάσει των στοιχείων που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου εφαρμογής της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο, δεν προέκυψε αύξηση του τζίρου. Στην έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ μόνο 4,2% των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση του τζίρου μετά την εφαρμογή του μέτρου. Αντίθετα, η αύξηση του λειτουργικού κόστους και η μειωμένη ζήτηση αποτελούν βασικό ανασχετικό παράγοντα.

Έμποροι Θεσσαλονίκης: Το τελειωτικό χτύπημα στις ΜμΕ

Επιστολή στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ζητώντας να μην ληφθούν αποφάσεις που θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη χειμαζόμενη αγορά των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι έμποροι ζητούν να είναι στη διακριτική ευχέρεια των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων η απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων της περιοχής τους τις Κυριακές, κρίνοντας ανάλογα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Στην επιστολή ο ΕΣΘ ενημερώνει ότι ο εμπορικός κόσμος Νομού Θεσσαλονίκης, μέσω κάλπης, δήλωσε σε ποσοστό 96% (553 ψηφίσαντες) ότι δεν επιθυμεί αύξηση των υφιστάμενων Κυριακών λειτουργίας των καταστημάτων της πόλης.

Εμποροϋπάλληλοι: Κοινό μέτωπο με τους εμπόρους

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν από κοινού με τους εμπόρους εδώ και καιρό, ότι ο στόχος της κυβέρνησης ήταν εξαρχής η πλήρης κατάργηση της Κυριακής αργίας αποτελεί πλέον γεγονός. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες και θα οργανώσει κινητοποιήσεις, σε κοινό μέτωπο με τους εμπόρους, ώστε με μια συντονισμένη δράση συμμαχίας για το εμπόριο, να ανατραπεί στην πράξη η υπουργική απόφαση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v