Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις προτάσεις για ένα δημοψήφισμα

Ξεχωριστές προτάσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή για το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ. Αιφνιδιαστική παρέμβαση Μεϊμαράκη. «Από Οκτώβριο και βλέπουμε», σχολιάζουν στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια.

Τέσσερις προτάσεις για ένα δημοψήφισμα

Με τέσσερις χωριστές προτάσεις ρίχνεται τελικά η αντιπολίτευση στη μάχη για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ. Οι εσωκομματικοί τακτικισμοί, οι διαφωνίες και η διαφορετική στρατηγική του καθενός εν όψει της επόμενης μέρας οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ και τη Χρυσή Αυγή σε διαφορετικές εισηγήσεις -και όχι σε μία σαφώς πιο ισχυρή ενιαία- το μέλλον των οποίων θα κριθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Αυτό θα αποφανθεί αν οι τέσσερις προτάσεις μπορούν να συμψηφιστούν ή όχι, αν δηλαδή θα αθροιστεί το σύνολο των βουλευτών που τις στηρίζουν με σκοπό την εξασφάλιση του «μαγικού» αριθμού των 120 υπογραφών για την περαιτέρω συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια. Εκεί τα πράγματα για την αντιπολίτευση θα είναι σαφώς πιο δύσκολα, αφού θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη 180 βουλευτών για να γίνει το δημοψήφισμα.

Η χθεσινή παρέμβαση (προσωπική άποψη τη χαρακτήρισε) του προέδρου της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για άμεση σύγκληση της ολομέλειας ακόμη κι αν οι 120 υπογραφές δεν συγκεντρωθούν σε μία μόνο σχετική πρόταση αλλά και σε περισσότερες με ομοειδές περιεχόμενο, αιφνιδίασε τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Και μπορεί κάποιοι να υπενθυμίζουν ότι σχεδόν καμία κίνηση του κ. Μεϊμαράκη δεν είναι τυχαία -παραπέμποντας σε προηγούμενη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου-, τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Όπως εκτιμούν, η κάθε μία από τις τέσσερις περιπτώσεις είναι ξεχωριστή και με ιδιαιτερότητες, άρα δεν θα πρέπει να συμψηφιστούν. Αλλά και στο ενδεχόμενο που τελικά συμβεί αυτό, η συζήτηση στην ολομέλεια θα γίνει, όπως λένε, κανονικά όταν αυτή ανοίξει, τον Οκτώβριο, και όχι τώρα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους 120 βουλευτές, ενώ ακόμα και αν το καταφέρει, σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα σημάνει ευρύτερη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού οι αποκλίσεις τους σε μείζονα ζητήματα, όπως το νόμισμα ή η εξωτερική πολιτική, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το βάρος έχει πέσει στην προσέλκυση υπογραφών από τους ανεξάρτητους βουλευτές, η στάση των οποίων θα διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα. Για τον σκοπό αυτό έχουν επιστρατευτεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, που χθες είχαν συνεχείς επαφές με συναδέλφους τους. «Πηγαίνει πολύ καλά η υπόθεση με το δημοψήφισμα. Θα έχουμε τη δημόσια παρέμβαση όταν θα είμαστε έτοιμοι», δήλωσε χθες ο κ. Βούτσης. Τη σχετική πρόταση η Κουμουνδούρου θα την καταθέσει στη Βουλή αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» και πιθανότατα την Πέμπτη. Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν το άθροισμα των 120 βουλευτών να προκύπτει χωρίς τις υπογραφές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με την οποία δεν θέλουν κανέναν διάλογο.

Αλλαγή πλάνων έγινε στη ΔΗΜΑΡ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Μετά τις έντονες διαφωνίες βουλευτών (Σπύρου Λυκούδη, Νίκης Φούντα, Κατερίνας Μάρκου, Γρηγόρη Ψαριανού και Θωμά Ψύρρα) και στελεχών, ο Φώτης Κουβέλης έκανε πίσω από την πρότασή του να συνταχθούν πίσω από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά αποφασίστηκε να υπάρξει ξεχωριστή πρόταση της Αγίου Κωνσταντίνου.

Το ΚΚΕ θέλει επίσης να διαδραματίσει ξεχωριστό ρόλο με τη δική του πρόταση, που, όπως λένε στον Περισσό, θα βλέπει την ουσία και όχι τα επιμέρους ζητήματα. Αναγνωρίζουν ότι με τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων είναι αδύνατον να γίνει δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ, αφού δεν συγκεντρώνονται οι 180 βουλευτές και αυτό που χρειάζεται είναι «να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στο συνολικό πακέτο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ».

Τέλος, η Χρυσή Αυγή, όπως ανακοίνωσε χθες, καταθέτει πρόταση για δημοψήφισμα με στόχο «την εθνικοποίηση των ενεργειακών πηγών της χώρας, καθώς και των εταιρειών που εμπλέκονται στην εκμετάλλευσή τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v