Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο +22,3% η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος»

Άνοδο κατά 22,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι κατέγραψε τον Ιούνιο η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας. Αύξηση ξένων αλλά και Ελλήνων ταξιδιωτών.

Στο +22,3% η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος»

Την πολύ θετική πορεία των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού, γενικότερα, αλλά και την ανάκαμψη της ζήτησης για την αγορά της Αθήνας, ειδικότερα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που αφορούν στην κίνηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας (ΔΑΑ) κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου συνέχισε να καταγράφει υψηλές επιδόσεις, συνεχίζοντας την πορεία που είχε ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου. Κατά τον προηγούμενο μήνα μέσω του ΔΑΑ ταξίδεψαν 1,54 εκατ. επιβάτες αριθμός αυξημένος κατά 22,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τόσο οι επιβάτες εξωτερικού όσο και του εσωτερικού κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα αύξησης (+22,3% και +22,4% αντίστοιχα).

Παράλληλα, σημαντική εξέλιξη αποτελεί η αξιοσημείωτη, κατά 26%, αύξηση των ξένων επισκεπτών με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα, ενώ και το αεροπορικό ταξίδι των Ελλήνων φαίνεται ότι εισήλθε σε φάση ανάκαμψης, με διψήφια άνοδο της τάξης του 12%. Η επιτυχημένη αυτή εξέλιξη κατά τη διάρκεια του Ιουνίου προϊδεάζει για δυναμική άνοδο της ταξιδιωτικής ζήτησης και κατά τους θερινούς μήνες αιχμής, Ιούλιο και Αύγουστο.

Συνολικά, για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2014, καταγράφοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 17,0%, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας έφτασε τα 6,47 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα επίπεδα του 2013 κατά περίπου ένα εκατομμύριο επιβάτες (940 χιλιάδες). Η κίνηση εξωτερικού παρουσίασε διψήφια αύξηση 18,6%, ενώ η κίνηση εσωτερικού επίσης σημείωσε σημαντική άνοδο 14,1%.

Η συνολική αυτή εξέλιξη της επιβατικής κίνησης διαμορφώθηκε από μια σειρά παραγόντων:

α. την ανάκαμψη της οικονομίας, που αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν θετική πορεία, σημειώνοντας συνολικά αύξηση 4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εξέλιξη που αποδίδεται στη σημαντική αύξηση κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου (+11%),

β. την τόνωση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού, που σηματοδοτείται από το γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες με μοναδικό προορισμό την Αθήνα παρουσίασαν ιδιαίτερα εντυπωσιακή αύξηση κατά 35%, και

γ. την ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων από μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών, με την έναρξη του θερινού προγράμματος πτήσεων.

Περισσότερες πτήσεις

Σε ότι αφορά το στοιχείο των πτήσεων τα μεγέθη είναι λιγότερο εντυπωσιακά σε σχέση με την επιβατική κίνηση, ωστόσο και εδώ καταγράφεται βελτίωση των επιδόσεων. Συγκεκριμένα ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του Ιουνίου ανήλθε σε 15.239 και κατέγραψε άνοδο της τάξης του 11,7%, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων μεγάλου αριθμού αεροπορικών εταιρειών κατά το τρέχον θερινό πρόγραμμα πτήσεων.

Οι πτήσεις εξωτερικού αυξήθηκαν σημαντικά (+19,1%), ενώ οι πτήσεις εσωτερικού, για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2010, σημείωσαν θετικό πρόσημο (+3,3%).

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014, ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 68,1 χιλιάδες, αυξημένος κατά 4,4% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2013. Οι πτήσεις εξωτερικού σημείωσαν σημαντική άνοδο της τάξης του 12,8%, αποτέλεσμα της ενίσχυσης του διεθνούς δικτύου μεγάλου αριθμού αεροπορικών εταιρειών. Η εξέλιξη των πτήσεων εσωτερικού (-4,4%) οφείλεται στη σημαντική μείωση που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους μετά τη διακοπή των πτήσεων εσωτερικού των Κυπριακών Αερογραμμών από τον Ιούλιο, και στον εξορθολογισμό των εγχώριων πτήσεων μετά από την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου, όχι μόνο η πτώση αυτή εξαλείφθηκε, αλλά κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, οι πτήσεις εσωτερικού για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημείωσαν αύξηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v