Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Διαλύεται το ταμείο επικουρικής ασφάλισης

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο διάλυσής του και ρευστοποίησης της περιουσίας του, μετά από δικαστική απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους σε αυτό, αυξάνοντας την επικουρική τους σύνταξη έως 70%.

Alpha: Διαλύεται το ταμείο επικουρικής ασφάλισης

Την αποχώρησή τους από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο οποίο ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank, αποφάσισε ο Σύλλογος Προσωπικού, ζητώντας παράλληλα την άμεση απόδοση όλων των χρημάτων που αναλογούν στις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.

Ήδη το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο διάλυσής του και ρευστοποίησης της περιουσίας του.

Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε μετά από δικαστική απόφαση που δικαίωνε συνταξιούχους σε αυτό αυξάνοντας την επικουρική σύνταξη ακόμα και έως 70%.

Σύμφωνα με τον σύλλογο προσωπικού της Alpha Bank, με την απόφαση αυτή ουσιαστικά οι εν ενεργεία τραπεζοϋπάλληλοι καταδικάζονται στο να μην λάβουν επικουρική σύνταξη, παρότι τόσο οι ίδιοι όσο και η τράπεζα καταβάλλουν συνολικά εισφορά της τάξης του 7%.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που παραθέτουν:

ΕΙΣΦΟΡΕΣ 2013                                          ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2013
15.650.453                                                   25.833.776


Αν εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση σε πλήρη εναρμόνιση με το ζητούμενο της ομάδας των συνταξιούχων τότε η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:


ΕΙΣΦΟΡΕΣ 2013                                          ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2013 (με δικ. απόφαση)
15.650.453                                                    43.489.820

Μετά την εξέλιξη αυτή, όλοι οι σύλλογοι των εργαζομένων μελών του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους και αποφάσισαν να προστατεύσουν τα μέλη τους και την περιουσία τους.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, μόνος δρόμος διασφάλισης των εισφορών των εργαζομένων και των νέων συνταξιούχων είναι η αποχώρηση από το Ταμείο με άμεση απόδοση των χρημάτων που αναλογούν στα μέλη από ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.

Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ εξετάζοντας τις θέσεις των συλλόγων προχώρησε με απόφασή του στην άμεση διερεύνηση διάλυσής του και ρευστοποίησης της περιουσίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ταμείο είναι ασφαλισμένοι 6.200 εν ενεργεία υπάλληλοι και 5.500 συνταξιούχοι.
Η περιουσία του ταμείου είναι περίπου 220 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατ. ευρώ σε ρευστό και τα 100 εκατ. ευρώ σε ομόλογα.
Το καταστατικό του ταμείου προβλέπει τη δυνατότητα διάλυσης, όμως σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μια δύσκολη, με πολλά νομικά προβλήματα διαδικασία.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v