Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κενό ελέγχων στην αγορά- Χωρίς προσωπικό το «μικρό ΣΔΟΕ»

Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι στα νησιά λένε πηγές του ΣΔΟΕ. Επιβεβαιώνουν και οι εφοριακοί σημειώνοντας ότι σε πολλά νησιά οι εφορίες έχουν ουσιαστικά καταργηθεί. Στις 25... Απριλίου τα τελευταία αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν.

Κενό ελέγχων στην αγορά- Χωρίς προσωπικό το «μικρό ΣΔΟΕ»

Ούτε έναν ελεγκτή δεν έχει μέχρι σήμερα η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, ή το «μικρό ΣΔΟΕ» όπως συνηθίζεται να αποκαλείται η υπηρεσία η οποία ήρθε να υποκαταστήσει την αρμοδιότητα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων.

Η νέα υπηρεσία, επρόκειτο να πιάσει δουλειά με 350 άτομα προσωπικό εκ των οποίων οι 200-220 θα ήταν ελεγκτές (με αποσπάσεις από τις εφορίες) από την 1η Μαϊου, προκειμένου κατά την καλοκαιρινή περίοδο να γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς για αποδείξεις και ΦΠΑ. Μέχρι σήμερα δεν έχει ούτε έναν ελεγκτή στο δυναμικό της.

Τις πληροφορίες επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών συνδέοντας τις καθυστερήσεις με την «παραίτηση» Θεοχάρη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Αναφέρουν μάλιστα ότι η διενέργεια εντατικών ελέγχων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την νέα Γενική Γραμματέα Κατερίνα Σαβαϊδου.

Πηγές του ΣΔΟΕ δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Σημειώνουν πως οι έλεγχοι ιδίως στις τουριστικές περιοχές και τα νυχτερινά κέντρα είναι πρακτικά ανύπαρκτοι. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία αποτελέσματα διενέργειας προληπτικών ελέγχων από τα συνεργεία των Δ.Ο.Υ – τα οποία σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν να κάνουν ελέγχους- έχουν ανακοινωθεί στις 25 Απριλίου.

Η νέα Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) θα είχε ως βασικό αντικείμενο τους προληπτικούς ελέγχους αλλά και μερικούς ελέγχους με κύριο αντικείμενο την απόδοση ΦΠΑ και την έκδοση αποδείξεων. Παράλληλα η νέα υπηρεσία θα έτρεχε ελέγχους στον χώρο της διακίνησης αγαθών, στις εισαγωγές και εξαγωγές, στον εφοδιασμό και στη διάθεση των προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ (καύσιμα, τσιγάρα και ποτά) και γενικά ελέγχους εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας.

Όσο δεν λειτουργεί, τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται συντονισμένα. Μόνο λίγοι έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ οι οποίες σε πολλά νησιά έχουν καταργηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v