Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα: Νέες αναδρομικές αυξήσεις από την 1η Ιουλίου

Αναπροσαρμογή της μεθοδολογίας υπολογισμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας οδηγεί σε νέες μικρές αυξήσεις τιμολογίων. Αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, μετά από νομοθετική ρύθμιση.

  • Του Μιχάλη Καιταντζίδη
Ρεύμα: Νέες αναδρομικές αυξήσεις από την 1η Ιουλίου

Στα επίπεδα των 800 εκατομμυρίων ευρώ θα κυμανθεί το ποσό που αντιστοιχεί στο ετήσιο κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), σύμφωνα με την αναθεώρηση στην οποία προχώρησε η ΡΑΕ, το οποίο θα είναι υψηλότερο κατά περίπου 130 εκατ. έναντι του ισχύοντος. Η αναθεώρηση του ανταλλάγματος που μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού επιβαρύνει το σύνολο των καταναλωτών αποτελεί δέσμευση του μνημονίου, ενώ η επιβολή του γίνεται πλέον με νομοθετική ρύθμιση, καθώς το ΣτΕ μετά από προσφυγές έκρινε ότι η είσπραξη των ΥΚΩ προσιδιάζει σε φόρο παρά σε τέλος.

Η κατανομή του ποσού αυτού στις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών είναι το επόμενο βήμα, ενώ η επιβολή του σύμφωνα με την υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα πρέπει να γίνει από την 1η Ιουλίου, μαζί με τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων 0-800 κιλοβατώρες και εμπορικών (αύξηση έως 11% στα πρώτα και μειώσεις στα δεύτερα, ώστε για τη ΔΕΗ το οικονομικό αποτέλεσμα να είναι μηδενικό).

Ωστόσο η καθυστέρηση στις σχετικές αποφάσεις για τα τιμολόγια μεταφέρει για το επόμενο διάστημα τις σχετικές ανακοινώσεις, ενώ σε κάθε περίπτωση η ισχύς τους θα είναι από την 1η Ιουλίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω των ΥΚΩ καλύπτονται οι επιπλέον δαπάνες της ΔΕΗ για ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά με χρήση πετρελαίου, η διαφορά των τιμολογίων Κοινωνικό Οικιακό και Πολυτέκνων με τα κανονικά τιμολόγια και στην ουσία οι κυβερνήσεις διαχρονικά μέσω των ΥΚΩ μεταφέρουν στις πλάτες του συνόλου των καταναλωτών την άσκηση κοινωνικής ή αναπτυξιακής πολιτικής.

Το υψηλό ποσό και ο τρόπος που επιβάλλονται οι χρεώσεις για ΥΚΩ προκαλούν τις διαμαρτυρίες της βιομηχανίας, οι οποίες εμμένουν στην άποψη ότι θα πρέπει να εξαιρούνται από την επιβολή του, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Μάλιστα, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις προς τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, προκειμένου να πετύχουν την εξαίρεσή τους.

Με βάση την ισχύουσα κατανομή, οι οικιακοί καταναλωτές επιβαρύνονται για τέλη ΥΚΩ με 6,99 ευρώ τις 1.000 κιλοβατώρες σε τετραμηνιαία κατανάλωση 0-1600 κιλοβατωρών, 15,7 ευρώ τις 1.000 κιλοβατώρες για 1.601-2.000 κιλοβατώρες, 39,87 ευρώ τις 1.000 κιλοβατώρες για 2.001-3.000 και 44,88 ευρώ τις 1.000 κιλοβατώρες για κατανάλωση άνω των 3.000 κιλοβατωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v