Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδιαφέρον από 4 στον διαγωνισμό της ΔΕΣΜΗΕ

Έτοιμοι να κατέβουν αύριο στον διαγωνσιμό της ΔΕΣΜΗΕ φέρονται στο σύνολό τους οι υπόλοιποι τέσσερις επενδυτές, καθώς εκτιμούν ότι η ”ανεξάρτητη” κίνηση του ομίλου Μυτιληναίου δεν ανατρέπει τα δεδομένα για τους ίδιους, ενώ προβλέπουν διαμόρφωση υψηλού τιμήματος.

Ενδιαφέρον από 4 στον διαγωνισμό της ΔΕΣΜΗΕ
της Χρύσας Λιάγγου

Έτοιμοι να κατέβουν αύριο στον διαγωνισμό της ΔΕΣΜΗΕ φέρονται στο σύνολό τους οι υπόλοιποι τέσσερις επενδυτές, καθώς εκτιμούν ότι η ”ανεξάρτητη” κίνηση του ομίλου Μυτιληναίου δεν ανατρέπει τα δεδομένα για τους ίδιους, ενώ προβλέπουν διαμόρφωση υψηλού τιμήματος.

Παράλληλα, ερμηνεύουν ως ”κίνηση τακτικής” την απόφαση του ομίλου Μυτιληναίου να μη συμμετάσχει στον διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ και να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της μονάδας στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.

Μερικοί μάλιστα από τους ενδιαφερομένους για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν αυτόνομα σε επενδύσεις στην περίπτωση που δεν προκριθούν, εντούτοις δεν συμμερίζονται την άποψη του ομίλου Μυτιληναίου ότι ο διαγωνισμός όπως σχεδιάστηκε και τα κίνητρα για εγγυημένο εισόδημα είναι μη αναγκαία πλέον.

Εξηγώντας τη σκέψη περί ”κινήσεων τακτικής” υποστηρίζουν ως πολύ πιθανό το σενάριο ο όμιλος Μυτιληναίου να βγει από το παιχνίδι των υψηλών προσφορών σε αυτόν τον διαγωνισμό και να συμμετάσχει στον αμέσως επόμενο που θα διεξαχθεί μέσα στον Απρίλιο.

Ωστόσο, την άποψη αυτή αναιρούν άλλοι επενδυτές, που εκτιμούν ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο, εάν ο όμιλος Μυτιληναίου προχωρήσει στην κατασκευή της μονάδας στον Άγιο Νικόλαο και ο διαγωνισμός ο αυριανός προκρίνει άλλη μία μονάδα, να μη χρειάζεται πλέον για το σύστημα ο δεύτερος και τρίτος διαγωνισμός του ΔΕΣΜΗΕ.

Ο όμιλος Μυτιληναίου από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το εγγυημένο εισόδημα που θα καταβάλει ο ΔΕΣΜΗΕ για την όποια μονάδα προκριθεί μπορεί να το εισπράξει κανείς από την αγορά, αφού το έλλειμμα σε επάρκεια ρεύματος οδηγεί σε υψηλές τιμές χονδρικής.

Ένας πρόσθετος λόγος είναι η ανησυχία για καθυστερήσεις από αντιστάσεις και προσφυγές στην Ε.Ε.

Στελέχη του ομίλου εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία ενδεχόμενη προσφυγή δεν θα συναινέσει σε επιδοτούμενες επενδύσεις, τη στιγμή μάλιστα που λειτουργεί ήδη μία μη επιδοτούμενη μονάδα των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και θα κατασκευαστεί άλλη μία του ομίλου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση Μυτιληναίου δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για τον διαγωνισμό όσο και για την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.

---

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, τέσσερις όμιλοι εταιριών έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τον 1ο διαγωνισμό για ιδιώτες του ΔΕΣΜΗΕ. Αυτές είναι η ENELCO, η ΕΛΤΕΧ με τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ και την Edison, η Μότορ Όιλ με την Iberdrola και τέλος η ΤΕΡΝΑ.

Όλες έχουν ήδη λάβει τα Πιστοποιητικά Διαθέσιμης Ισχύος από την ΡΑΕ για τον διαγωνισμό της 22ας Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v