Πληροφορική: Γιατί βλέπει τώρα «καλύτερες μέρες»

Μετά από μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης, οι παράγοντες του κλάδου αισιοδοξούν για ανοδική πορεία της ζήτησης τα επόμενα χρόνια. Οι στόχοι, οι προκλήσεις και η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα. Τι δηλώνουν 5 εισηγμένες.

Πληροφορική: Γιατί βλέπει τώρα «καλύτερες μέρες»

Καλύτερες μέρες προβλέπουν στην πληροφορική οι παράγοντες του κλάδου, αρκεί να υπάρξει κλίμα πολιτικής σταθερότητας και να αρχίσει να ανακάμπτει -έστω και αργά- η πραγματική ελληνική οικονομία.

Το μόνο βέβαιο είναι πως φέτος τα πράγματα στον κλάδο είναι σαφώς καλύτερα από ό,τι πέρυσι, καθώς μεταξύ άλλων:

• Έχουν ανατεθεί ήδη κάποια από τα έργα του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα συμβάσεων πολλών εταιρειών να είναι μεγαλύτερα σε σχέση με το 2013. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ενώ πέρυσι τα σχετικά νούμερα για την Altec και την Byte ήταν μόλις στα 2 εκατ. ευρώ, φέτος είναι 10 εκατ. για την πρώτη και 20 εκατ. για τη δεύτερη. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Space Hellas στην αρχή του 2014 ήταν επίσης γύρω στα 20 εκατ. ευρώ (δραστηριοποιείται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα).

• Κάποια έργα (μεταξύ αυτών και το δεύτερο μέρος του Σύζευξις ΙΙ) αναμένεται να προκηρυχτούν μέχρι το τέλος του έτους, ή έστω μέχρι τις αρχές του επόμενου. Το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ πιέζουν αποτελεί σαφή ένδειξη πως το μεγαλύτερο ποσοστό των έργων θα υλοποιηθεί μέσα στη διετία 2014-2015.

• Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει φέτος σε αυξημένες δαπάνες πληροφορικής λόγω και των συγχωνεύσεων που έγιναν στον κλάδο και παράγοντες της αγοράς πιστεύουν πως σε βάθος χρόνου θα προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έχουν επικεντρωθεί μόνο στα... εντελώς απαραίτητα. Ενδεικτική είναι η αναφορά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Profile Χαράλαμπου Στασινόπουλου στις αυξημένες εργασίες που υπάρχουν από τον τραπεζικό τομέα, λόγω είτε των συγχωνεύσεων, είτε του ότι οι τράπεζες είχαν να επενδύσουν σημαντικά ποσά στο κομμάτι της τεχνολογίας εδώ και χρόνια.

• Οι περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας απέφυγαν να επενδύσουν στην πληροφορική και στην τεχνολογία τα τελευταία χρόνια και θα αναγκαστούν να το πράξουν στο μέλλον.

Χαρακτηριστική είναι η θέση του γενικού διευθυντή της Space Hellas Γιώργου Λαγογιάννη: «Σε διεθνές επίπεδο, ο χώρος της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών αναπτύχθηκε το 2013 κατά το αξιοζήλευτο ποσοστό του 7%, λόγω των εφαρμογών cloud. Στην Ελλάδα αντίθετα, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση της ζήτησης στη συγκεκριμένη αγορά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Πιστεύω πως αν η ελληνική οικονομία ανακάμψει, θα τείνει σταδιακά να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον τομέα των συγκεκριμένων επενδύσεων και κάτι τέτοιο θα μας ωφελήσει πολύ».

Για τη μεγάλη ανάγκη των επιχειρήσεων να επενδύσουν στην πληροφορική μίλησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης, σύμφωνα με τον οποίο μεγάλο ποσοστό των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας, που ενδεχομένως να φτάνει και το 50%, δεν διαθέτει το απαιτούμενα συστήματα ERP, αυτό όμως εκτιμά ότι σταδιακά θα βελτιωθεί καθώς οι διοικήσεις αυτών των εταιρειών αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο τις νέες ανάγκες τους και τις νέες δυνατότητες που μπορεί να τους προσφέρει η πληροφορική.

Ο κ. Κοτζαμανίδης επίσης σημείωσε: «Βέπω κάποια θετικά πράγματα στην αγορά. Διαπιστώνω πως πολλές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει μια επιθετικότερη στάση σε σχέση με τη διάθεσή τους να επενδύσουν στο κομμάτι της πληροφορικής. Περισσότερο ευχάριστο είναι πως σε αυτές δεν συγκαταλέγονται μόνο οι μεγάλες, αλλά και πολλές μικρότερου μεγέθους».

• Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες που δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στις αγορές του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η θυγατρική της Quest Holdings, Unisystems, η Profile (στόχος της σε μία τριετία τα 2/3 του τζίρου της να προέρχονται από το εξωτερικό) και η Entersoft (το 13% των πωλήσεών της αφορά το εξωτερικό, ενώ ετοιμάζει θυγατρική στο Ντουμπάι). Σταδιακή επέκταση στο εξωτερικό επιτυγχάνει και η Space Hellas.

• Σε όλα αυτά, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης αρκετές μικρομεσαίες εταιρείες του κλάδου πληροφορικής είτε τέθηκαν εκτός αγοράς, είτε συρρικνώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα όσες παρέμειναν στο παιχνίδι να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να εκμεταλλευθούν την ενδεχόμενη αύξηση της ζήτησης όταν αυτή έρθει.

Οι υπάρχουσες προκλήσεις

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι λίγα τα εμπόδια που υπάρχουν, ούτε λίγοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Byte Computers Σπύρος Βυζάντιος μίλησε για την ανάγκη διατήρησης κλίματος πολιτικής σταθερότητας: «Αυτό που επιθυμούμε είναι να επικρατήσει πολιτική ομαλότητα. Κάθε φορά που γίνονται εκλογές, παρατηρούμε κάποιους μήνες πριν και κάποιους μήνες μετά οι υπεύθυνοι να κατεβάζουν τα μολύβια. Φανταστείτε τι θα γίνει αν πάμε σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις».

Άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η ανάγκη χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ από το τραπεζικό σύστημα. Έτσι, οικονομικός διευθυντής υγιούς εταιρείας, μιλώντας σε στέλεχος μεγάλης τράπεζας, είπε: «Μας ξέρει και μας εμπιστεύεται η αγορά εδώ και τόσο πολλά χρόνια. Δεν ζητάμε νέα δάνεια για την εταιρεία, αλλά μόνο για να τρέξουν τα έργα μας. Για project finance συζητούμε»...

Οι θέσεις βέβαια των διοικήσεων του κλάδου διαφέρουν όταν τους τίθεται το ερώτημα ποια στάση θα πρέπει να κρατήσουν οι τράπεζες στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αρκετών εταιρειών του χώρου της πληροφορικής. Οι εταιρείες που βρίσκονται σε αδύναμη θέση ζητούν παρατάσεις, χαμηλά επιτόκια και συχνά κουρέματα (ειδικότερα πάντως, ο πρόεδρος της Altec Θανάσης Αθανασούλης τόνισε πως το κούρεμα δεν είναι στα αιτήματα που έχει υποβάλει η διοίκηση προς τις τράπεζες).

Αντίθετα, στελέχη άλλων εταιρειών υποστηρίζουν «δεν λέμε όχι στο να στηριχτούν κάποιες αδύναμες εταιρείες από τις τράπεζες, αλλά θα πρέπει οι τράπεζες να βελτιώσουν και τους όρους δανεισμού προς εμάς, έτσι ώστε να μη νιώθουμε κορόιδα που καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης πληρώνουμε κανονικά όλες τις υποχρεώσεις μας».

Στόχοι και εκτιμήσεις

Space Hellas έχει ως στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 10%.

-Ο όμιλος Altec αναμένει βελτίωση εσόδων από τα 20,6 στα 25 εκατ. ευρώ.

-Η Byte προβλέπει βελτίωση του κύκλου εργασιών και αισιοδοξεί για επιστροφή στα κέρδη. Σημαντική βελτίωση προσδοκά η Entersoft, η οποία στο πρώτο μισό του 2014 σημείωσε έντονα διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης.

-Τέλος, σαφώς ανοδικό ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου για την Profile.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v