Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: ”Καλπάζει” το έλλειμμα των συναλλαγών

Έλλειμμα 2,81 δισ. ευρώ παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2006 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς ήταν αυξημένο κατά 294 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2005, ενώ για το σύνολο του 2006 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 9.003 εκ. ευρώ.

ΤτΕ: ”Καλπάζει” το έλλειμμα των συναλλαγών
Έλλειμμα 2,81 δις. ευρώ παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2006 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς ήταν αυξημένο κατά 294 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2005.

Η διεύρυνση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και – σε μικρότερο βαθμό – στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και στην άνοδο του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων σχεδόν διπλασιάστηκε.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 384 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 227 εκατ. ευρώ και του ελλείμματος του ισοζυγίου των λοιπών (εκτός καυσίμων και πλοίων) αγαθών κατά 354 εκατ. ευρώ, ενώ, αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 198 εκατ. ευρώ. Ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών κατά 168 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες. Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 58 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών τόκων σε μη κατοίκους Ελλάδος.

Τέλος, η σημαντική άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 316 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως την άνοδο των καθαρών τρεχουσών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά 373 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές μεταβιβάσεις προς τους λοιπούς τομείς μειώθηκαν.

Για το σύνολο του 2006, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 9.003 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2005 και διαμορφώθηκε σε 23.640 εκατ. ευρώ ή σε 12,1% του ΑΕΠ (έναντι 8,1% του ΑΕΠ το 2005, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία).

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Την ίδια περίοδο το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή, ενώ εκείνο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε μικρή σχετικά άνοδο. Ειδικότερα σημειώνεται ότι στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2006 συνέβαλαν κατά 27% η άνοδος των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων, κατά 24% η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων και κατά 16% η άνοδος των καθαρών πληρωμών τόκων.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των πλοίων) κατά 7.727 εκατ. ευρώ οφείλεται στις αυξήσεις των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 2.132 εκατ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 2.438 εκατ. ευρώ και του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 3.157 εκατ. ευρώ. (Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη μεθοδολογία, οι συναλλαγές που καταγράφονται στο ισοζύγιο πληρωμών για τις αγορές και τις πωλήσεις πλοίων είναι μόνο αυτές που πραγματοποιούνται από ναυτιλιακές επιχειρήσεις εγκαταστημένες στην Ελλάδα και διενεργούνται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην χώρα.

Οι άμεσες επενδύσεις

Το 2006 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 954 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 679 εκατ. ευρώ το 2005). Ειδικότερα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα έφθασε τα 4.275 εκατ. ευρώ (από 488 εκατ. ευρώ το 2005), ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων Ελλάδος για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 3.322 εκατ. ευρώ (από 1.167 εκατ. ευρώ το 2005).

Το 2006 σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 8.115 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, δεδομένου ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα (κυρίως σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, ύψους 11,2 και 6,0 δισεκ. ευρώ, αντίστοιχα) υπεραντιστάθμισε σε σημαντικό βαθμό την εξόφληση βραχυπρόθεσμων τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου και την εκροή κεφαλαίων κατοίκων για τοποθετήσεις σε ομόλογα, μετοχές και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

Τέλος, στην κατηγορία των ”λοιπών’’ επενδύσεων η καθαρή εισροή 11.519 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως το γεγονός ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα ήταν υπερτριπλάσια της εκροής κεφαλαίων των κατοίκων για αντίστοιχες τοποθετήσεις στο εξωτερικό (17,0 εκατ. ευρώ έναντι 5,5 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων, το Δεκέμβριο του 2006 παρουσίασε πλεόνασμα 454 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 92 εκατ. ευρώ από ό,τι το Δεκέμβριο του 2005, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. (Υπενθυμίζεται ότι οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία - πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου - και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.)

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων αυξήθηκε το 2006 κατά 993 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005 και διαμορφώθηκε σε 3.041 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων σύμφωνα με την παλαιά μέθοδο παρουσίασης εμφάνισε έλλειμμα 2.361 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2006, κατά 202 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Δεκεμβρίου του 2005. Το 2006 το συνολικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 20.599 εκατ. ευρώ, έναντι 12.589 εκατ. ευρώ το 2005.

Εξάλλου, το Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών κατά το Δεκέμβριο του 2006 κατέγραψε αρκετά σημαντικές ροές στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, ιδίως στις επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος. Η κυριότερη κίνηση ήταν η εκροή ύψους 357 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της τράπεζας VOJVODJANSKA BANKA της Σερβίας από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 2.652 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων του εξωτερικού από κατοίκους, καθώς και στις αγορές μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από μη κατοίκους, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και σε ομόλογα ελληνικών εταιριών.

* Διαβάστε στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” τα στοιχεία της ΤτΕ για το Ισοζύγιο Πληρωμών Δεκεμβρίου 2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v