Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης για τις αμοιβές των ενστόλων

Γόρδιος δεσμός οι αποφάσεις για τους ενστόλους. Σύσκεψη στο ΓΛΚ για τις εναλλακτικές επιλογές. Τα σενάρια για το κοινωνικό μέρισμα και τις μισθολογικές προαγωγές. Υπό παρακολούθηση από τους δανειστές οι εξελίξεις εν όψει EWG.

Κυβέρνηση: Τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης για τις αμοιβές των ενστόλων

Την ισορροπία της συμμόρφωσης με τις δικαστικές αποφάσεις για τους ενστόλους χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία του προϋπολογισμού, χωρίς νέα μέτρα αλλά και χωρίς να ανατραπούν οι σχεδιασμοί για σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών, καλείται να βρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι αποφάσεις αναμένεται να δρομολογηθούν αύριο σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους , η εξίσωση είναι παραπάνω από δύσκολη και η τρόικα καραδοκεί.

Το «πακέτο» συμμόρφωσης στις αποφάσεις του ΣτΕ υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ για τα αναδρομικά ο λογαριασμός φτάνει στα 550 εκατ. ευρώ (420 για τους εν ενεργεία και 130 για τους συνταξιούχους).

Οι δικαιούχοι χιλιάδες. Οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν 268.500 ένστολους οι οποίοι χωρίζονται σε 80.000 εν ενεργεία υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, 53.000 στην ΕΛ.ΑΣ., 8.000 πυροσβέστες, 7.500 λιμενικούς και περίπου 120.000 απόστρατους όλων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση διακηρύσσει πως θα συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά ακόμα δεν έχει βρει τον τρόπο με τον οποίο θα ισορροπήσει πολιτικά και δημοσιονομικά, χωρίς να έρθει αντιμέτωπη με παραπάνω από βέβαιες απαιτήσεις της τρόικας για λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ήδη σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Χριστόδουλος Στεφανάδης αναμένεται να ερωτηθεί σχετικά κατά τη συνεδρίαση του Euroworking Group, ενώ αν δεν αλλάξουν οι σχεδιασμοί και οι επικεφαλής της τρόικας έρθουν τελικά στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, το «πακέτο» των ενστόλων αναμένεται να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

Σε αυτό το σκηνικό, οι χρόνοι έχουν αρχίσει να πιέζουν και στο οικονομικό επιτελείο επιθυμούν να κλείσουν την εκκρεμότητα όσο το δυνατό συντομότερα.

Κατ΄ αρχάς , το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μετρήσει το ακριβές κόστος. Αυτό θα επιχειρηθεί στην αυριανή σύσκεψη όπου παράλληλα αναμένεται να τεθούν οι πηγές συρρίκνωσής του.

Δύο παράμετροι θεωρείται ήδη δεδομένο πως θα μπουν στη ζυγαριά για να περιορίσουν τη δαπάνη. Η πρώτη, το κοινωνικό μέρισμα των 37,5 εκατ. ευρώ που έλαβαν οι ένστολοι. Θα γίνει συμψηφισμός με το ποσό που δικαιούνται να λάβουν μετά την απόφαση του ΣτΕ με το σκεπτικό ότι το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε ακριβώς επειδή είχαν υποστεί σημαντικές περικοπές.

Η δεύτερη, οι μισθολογικές προαγωγές, οι οποίες θεωρητικά θα είχαν παγώσει, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να τις επαναφέρει, ώστε να μην περιοριστούν περαιτέρω οι αποδοχές τους. Υπολογίζεται πως μέσω συμψηφισμών με τις μισθολογικές προαγωγές, μπορούν να εξοικονομηθούν επιπλέον 70 εκατ. ευρώ.

Μετά τους συμψηφισμούς, ακολουθούν διάφορα σενάρια. Από συμμόρφωση σε δόσεις, έως ενδεχόμενο νέων μισθολογικών προσαρμογών ώστε ναι μεν οι αποδοχές των ενστόλων να αυξηθούν σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, αλλά να μην φθάσουν στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, πριν δηλαδή εφαρμοστούν οι περικοπές του νόμου 4046/2012.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα χρειαστούν λιγότερα χρήματα τόσο για τα αναδρομικά όσο και για τις μόνιμες ανάγκες του προϋπολογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v