Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Στην ανώτατη βαθμίδα ρίσκου οι ελληνικές τράπεζες

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στην ίδια -χαμηλή- βαθμίδα με την Αίγυπτο και τη Λευκορωσία. Θετική η στήριξη των ευρωπαϊκών αρχών, όμως υπάρχει επίπτωση από την κρίση και τον υψηλό πιστωτικό κίνδυνο. Εύθραυστη η ανάκαμψη της Ελλάδας.

S&P: Στην ανώτατη βαθμίδα ρίσκου οι ελληνικές τράπεζες

Στη χαμηλότερη βαθμίδα, σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης BICRA, θέτει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Standard & Poor's, αξιολογώντας τo με 10 - όπου 1 δίνεται στο καλύτερο σύστημα και 10 στο χειρότερο. Η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια βαθμίδα με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Λευκορωσία.

Σύμφωνα με την S&P, τα «καλά» νέα είναι ότι θεωρεί πως οι ευρωπαϊκές αρχές στηρίζουν τις ελληνικές τράπεζες, ενώ το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας είναι σχετικά συγκεντρωμένο και σταθεροποιείται.

Από την άλλη πλευρά, τα «κακά» νέα είναι ότι στις αδυναμίες του συστήματος περιλαμβάνονται η επίπτωση της χρηματοοικονομικής κρίσης του ελληνικού κράτους, ο υψηλός πιστωτικός κίνδυνος και οι σημαντικές χρηματοδοτικές ανισορροπίες. Οι απώλειες των τραπεζών στην Ελλάδα λέγεται πως είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές άλλων χωρών που έχουν παρόμοιο ύψος μόχλευσης του ιδιωτικού τομέα.

Αν και η έκθεση της S&P δεν έχει στόχο να απομονώσει κάποια συγκεκριμένη τράπεζα, δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η ανάκαμψη στην Ελλάδα. Ο οίκος προειδοποίησε πως η χώρα αντιμετωπίζει πολύ αδύναμες οικονομικές προοπτικές, όπου η έλλειψη ανάπτυξης και οι αποπληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανόν να διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v