Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης αντί ΙΚΑ στις γειτονιές

Η μετατροπή των καταστημάτων ΙΚΑ σε Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης δεν οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών του ταμείου, υποστηρίζει η διοίκηση. Αντιδρούν Δήμοι και Φορείς.

Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης αντί ΙΚΑ στις γειτονιές

Δεν θα υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ με τις οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές που προωθούνται, επισημαίνει η διοίκηση του Ιδρύματος.

Σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τις έντονες αντιδράσεις Δήμων και κοινωνικών φορέων σχετικά με το κλείσιμο μονάδων και την μετατροπή των γνωστών υποκαταστημάτων του ΙΚΑ σε Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης, η διοίκηση υποστηρίζει ότι οι οργανωτικές αλλαγές των υπηρεσιών δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αντίθετα μάλιστα αποσκοπούν στην αναβάθμιση τους.

Ο επανασχεδιασμός της οργανωτικής δομής του ΙΚΑ και ο μετασχηματισμός των υφιστάμενων παραρτημάτων σε Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν σύμφωνα με τη διοίκηση, επιβεβλημένος λόγω της απόλυτης υποχρέωσης του ΙΚΑ να εναρμονιστεί με το Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο από 01.01.2014 (Π.Δ. 80 [ΦΕΚ68/τ.Α'/08.05.1997]). Αποτελεί όμως και το πρώτο βήμα, προκειμένου το ΙΚΑ να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει τις επόμενες δεκαετίες. Όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, βάσει του κεντρικού σχεδιασμού, το ΙΚΑ θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία του Εθνικού Φορέα Συντάξεων.

Η Διοίκηση, με ανακοίνωσή της σημειώνει πως το ΙΚΑ συνεχίζει να παρέχει με απόλυτη πληρότητα το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και τις επιχειρήσεις μέσω των Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης τα οποία υποκαθιστούν τα παραρτήματα.

Να σημειωθεί ότι το νέο οργανωτικό μοντέλο στηρίχθηκε σε δύο βασικές αρχές: την καλύτερη κατανομή και οργάνωση των εργαζομένων στο ΙΚΑ και στη συνένωση οργανικών μονάδων για την εξοικονόμηση πόρων σε όλα τα επίπεδα.

Η διοίκηση παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης για τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης που έχουν συσταθεί στις νησιωτικές, ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές και υποστηρίζει πως θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τη στελέχωσή τους.

Όσον αφορά στις υπηρεσίες υγείας, υπενθυμίζει ότι το θέμα αυτό πλέον δεν το διαχειρίζεται το ΙΚΑ αλλά ο ΕΟΠΥΥ και το ΠΕΔΥ, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη, ότι η δημιουργία ενιαίων δομών παροχής υπηρεσιών υγείας που προωθεί το αρμόδιο Υπουργείο αναβαθμίζουν και δεν υποβαθμίζουν τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v