Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η κεντροαριστερά διχάζει Τσίπρα - Λαφαζάνη

Η γραμμή Τσίπρα πέρασε στην Κεντρική Επιτροπή. Η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα για το ζήτημα των συμμαχιών έλαβε 59 ψήφους υπέρ και 84 κατά.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κεντροαριστερά διχάζει Τσίπρα - Λαφαζάνη

Έληξαν οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης, όπως ανακοίνωσε το κόμμα.  Η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα για το ζήτημα των συμμαχιών έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά, ενώ υπήρξαν και 7 αποχές.

Οι εργασίες της κεντρικής επιτροπής αυτό το διήμερο εξελίχθηκαν σε τεταμένο κλίμα, καθώς η πλευρά Λαφαζάνη διαφώνησε με το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά και κατέθεσε σχετικές τροπολογίες.

Αρκετές τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τις επιλογές της ηγεσίας και ενδεικτικό τούτου είναι και το κείμενο των 53 που ανήκουν στην πλειοψηφία, όπως επίσης και η τοποθέτηση του Γιάννη Μηλιού, ο οποίος επί της ουσίας προανήγγειλε χθες ότι δεν θα υπερψηφίσει την εισήγηση Τσίπρα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πάντως ήταν στη δευτερολογία του ξεκάθαρος: "Εγώ είμαι απόλυτα ανοιχτός στην κριτική και στις διαφορετικές οπτικές, δεν έχω το αλάθητο αλλά δε θα ανεχτώ κάποιοι να λένε ότι θα οδηγήσουμε το λαό σε νέα μεγάλη διάψευση, σε νέες Βάρκιζες. Αν κάποιοι θέλουν να πούνε κάτι να το πούνε καθαρά".

Πιο ήπιες ενστάσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, εξέφρασαν επίσης οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές, όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, την ώρα βέβαια που τα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας σήκωναν το γάντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη φημολογούμενη μετακίνησή του προς το κέντρο.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ανοιχτός σε ευρύτερες συνεργασίες, προτείνοντας τη συγκρότηση ευρύτερου μετώπου, απευθύνοντας πρόσκληση στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους Οικολόγους Πράσινους, τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές και ρεύματα που αποποιούνται το μνημόνιο.

Παράλληλα, απέρριπτε την κοινή διαπραγμάτευση για το χρέος και ζήτησε για μία ακόμη φορά εκλογές, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε, πάντως, να παραδεχθεί τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα, τα οποία όπως είπε συγκροτούν ένα "μεγάλο και κρίσιμο πολιτικό πρόβλημα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v