Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι ανασφάλιστοι δικαιούνται βιβλιάριο υγείας έως τον Φεβρουάριο

Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ δίνει ανάσα σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ που λόγω χρεών, αποκλείονταν από την ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Ανάσα και για υπερήλικες του ΟΓΑ.

Ποιοι ανασφάλιστοι δικαιούνται βιβλιάριο υγείας έως τον Φεβρουάριο

Δυνατότητα για ιατροφαρμακευτική κάλυψη, υπό προϋποθέσεις, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015 αποκτούν συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων όπως οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του πρώην ΤΣΜΕΔΕ και υπερήλικες του ΟΓΑ.

Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και τίθεται σε εφαρμογή. Σύμφωνα με αυτή, δικαίωμα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε είδος δικαιούνται:

α) Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη ΔΟΥ, ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα καθώς, και

β) οι ασφαλισμένοι του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα.

Και οι δύο αυτές επαγγελματικές ομάδες που έχουν πληγεί από την κρίση και στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να καταβάλλουν εισφορές, με αποτέλεσμα να χάνουν το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θα αποκτούν οι ίδιοι, και τα προστατευόμενα μέλη αυτών, παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ μέχρι 28/2/2015, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013, χωρίς να εξετάζεται η ασφαλιστική κατάσταση του 2014, και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος για τα ανωτέρω έτη δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες των ταμείων να προβούν στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι 28/2/2015, για τον ίδιο τον ασφαλισμένο και τα προστατευόμενα μέλη αυτού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η υποβολή αίτησης και η προσκόμιση αντίγραφου εκκαθαριστικού σημειώματος για τα εισοδήματα των ετών 2011, 2012 και 2013.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ταμείων θα ελέγχουν τα δικαιολογητικά και αφού διαπιστώσουν ότι ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος των τριών προηγουμένων ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 12.000,00 ευρώ και οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές έχουν δημιουργηθεί τα ίδια έτη, θα θεωρούν το βιβλιάριο υγείας μέχρι τις 28/2/2015.

Σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης διακόπτεται άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα και αναζητούνται οι τυχόν καταβληθείσες δαπάνες για ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.

Παράλληλα, η υπουργική απόφαση προβλέπει πως και οι υπερήλικες ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, των οποίων το ασφαλιστικό δικαίωμα επανεξετάζεται, και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης, δικαιούνται παροχές ασθένειας σε είδος μέχρι 28.2.2015, με την υποβολή σχετικής αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού.

Τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΕΟΠΥΥ οφείλουν να εξασφαλίσουν την ξεχωριστή παρακολούθηση της δαπάνης. Μάλιστα, προβλέπεται ότι η επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ, θα γίνεται σταδιακά ανάλογα με την πορεία των πληρωμών έτσι όπως αυτή θα προκύπτει από τις μηνιαίες αναφορές του Οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v