Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανδρική υπόθεση η πλήρης απασχόληση-Ερευνα

Μόλις το 43% των γυναικών που εργάζονται, καλύπτουν θέσεις πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα. Γυναικεία υπόθεση μόνο η μερική απασχόληση.

Ανδρική υπόθεση η πλήρης απασχόληση-Ερευνα

Αν οι γυναίκες είχαν την ίδια παρουσία στην αγορά εργασίας με τους άνδρες, θα υπήρχε άνοδος της οικονομίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα πανευρωπαϊκής μελέτης που παρουσιάστηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με θέμα «η θέση της Γυναίκας στην Οικονομία: Το παράδειγμα της Ελλάδας», επισημάνθηκε ότι το ποσοστό των γυναικών, ηλικίας 20-64 ετών, που είναι απασχόλησης πλήρους ωραρίου, στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ το 2012, βρίσκεται στο 54%, πολύ μακριά από το 75% που είναι ο στόχος της ΕΕ για το 2020. Το ανάλογο ποσοστό για τους άνδρες είναι 72%.

Στην Ελλάδα, τα στοιχεία είναι ακόμη χειρότερα. Το ποσοστό των εργαζόμενων γυναικών που είναι πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 43%, ενώ στους άνδρες αγγίζει το 64%.

«Οι χώρες εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να βελτιώσουν την οικονομία τους εάν δώσουν τις ίδιες δυνατότητες σε άνδρες και γυναίκες να μετέχουν στην αγορά εργασίας» σημείωσε ο Jesper Schou Hansen από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων.

Αναφορικά με τη μερική απασχόληση στις γυναίκες στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ το 2012, στις ηλικίες 15-64 ετών αγγίζει το 76%, ενώ στους άνδρες είναι 24%. Και στην Ελλάδα οι γυναίκες κυριαρχούν στη μερική απασχόληση. Ο βασικός λόγος που δεν βρίσκουν δουλειά πλήρους απασχόλησης οι γυναίκες από 25-49 ετών, σε ποσοστό 55%, είναι η φροντίδα της οικογένειας. Ενώ στους άνδρες το ανάλογο ποσοστό αγγίζει το 12%. Στις ηλικίες 50-64 ετών οι γυναίκες, για την ίδια αιτία, δεν βρίσκουν δουλειά σε ποσοστό 37% και οι άνδρες σε ποσοστό 19%.

Στην αυτοαπασχόληση το ποσοστό των ανδρών στην ΕΕ είναι 18% ενώ οι γυναίκες 10%. Στην Ελλάδα η αυτοαπασχόληση αφορά το 23% των γυναικών και το 37% των ανδρών.

Βασική αιτία για την χαμηλή παρουσία των γυναικών σε θέσεις κυρίως πλήρους απασχόλησης είναι η έλλειψη σημαντικών κοινωνικών δομών, με κυριότερη την έλλειψη στις δομές φύλαξης παιδιών.

Σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη ισότητας, που αφορά έξι τομείς, η Ελλάδα βρίσκεται στο 40%, ενώ η ΕΕ των 27 στο 54%.

Στον τομέα της απασχόλησης ο δείκτης ισότητας στην ΕΕ είναι 69,9%, ενώ στην Ελλάδα 59,7%. Στον τομέα των χρημάτων, έσοδα και οικονομική κατάσταση, ο δείκτης ισότητας στην ΕΕ είναι 68,9%, ενώ στην Ελλάδα 63,3%.

Στον τομέα της γνώσης, ο δείκτης ισότητας στην ΕΕ είναι 48,9%, ενώ στην Ελλάδα στο 36,%. Στον τομέα του χρόνου, φροντίδα οικογένειας, κοινωνικές δραστηριότητες, στην ΕΕ ο δείκτης ισότητας είναι 38,8% και στην Ελλάδα 17,4%. Στην εξουσία, πολιτική και οικονομική, ο δείκτης ισότητας στην ΕΕ είναι 38%, ενώ στην Ελλάδα 24,4% και στον τομέα της υγείας ο δείκτης ισότητας στην ΕΕ είναι 90,1% και στην Ελλάδα 92,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v