Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας για ΜμΕ

Οι τράπεζες μπορούν να ρίξουν έως 50 δισ. στην αγορά δήλωσε στο συνέδριο του ΧΑ ο Ι. Γεωργάνας. Πρόβλημα για τις ΜμΕ χαρακτήρισε την έλλειψη χρηματοδότησης ο Χ. Ράιχενμπαχ. Για τα νέα επενδυτικά εργαλεία μίλησαν Σταϊκούρας και Μποτόπουλος.

Να ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας για ΜμΕ

«Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν εταιρίες σε ποσό που αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ. Παράθυρο επιπλέον δανεισμού της τάξεως των 20 δισ. από την ΕΚΤ αποκλειστικά για τη δανειοδότηση ΜμΕ μπορεί υπό όρους να ανοίξει τον Σεπτέμβριο».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Ι. Γεωργάνας μιλώντας στο συνέδριο «GRFORGROWTH»

O κ. Γεωργάνας αναφέρθηκε σε πρόσφατες μελέτες σύμφωνα με τις οποίες 7 χιλιάδες ελληνικές ΜμΕ, βιώσιμες αν και υπερχρεωμένες, χρειάζονται συνολικά 12-13 δισ. ευρώ σε νέα ίδια κεφάλαια, επιπλέον των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης και εμπορικές χρηματοδοτήσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο αριθμός των ΜμΕ στην Ελλάδα οι οποίες επέζησαν της εξαετούς κρίσεως είναι απροσδόκητα υψηλός.

Πέραν της ανάγκης ενεργού ρόλου εκ μέρους των τραπεζών ο κ. Γεωργάνας εστίασε στην κρισιμότητα μείωσης της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης της οικονομίας.

Σταΐκούρας: Κρίσιμη η ανάπτυξη

«Η σταθεροποίηση της οικονομίας πρέπει να μετατραπεί σε βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταΐκούρας, ο οποίος επίσης υπερθεμάτισε της υποχρέωσης των τραπεζών να ανταποκριθούν στον βασικό ρόλο τους, παρέχοντας ρευστότητα στις εταιρίες.

Πέραν της στήριξης από τις τράπεζες, η μείωση του κόστους δανεισμού, η ταχύτερη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων αλλά και τα νέα επενδυτικά εργαλεία που πλέον διαθέτουν οι επιχειρήσεις θα συνεισφέρουν στην ενίσχυση και στη βελτίωση της εικόνας των ΜμΕ, συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ράιχενμπαχ: Πρόβλημα η έλλειψη ρευστότητας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι ελληνικές εταιρίες είναι η έλλειψη ρευστότητας, δήλωσε ο Χ. Ράιχενμπαχ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει σύντομα να γίνει περισσότερο ελκυστική για τοποθετήσεις, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί η πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότηση, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Ράιχενμπαχ και στην ανάγκη μείωσης της υπερφορολόγησης όχι μόνο για τις ΜμΕ.

Μποτόπουλος: Νέες πηγές χρηματοδότησης για ΜμΕ

Στις δράσεις της εγχώριας κεφαλαιαγοράς επί της ελληνικής προεδρίας αναφέρθηκε κατ' αρχάς ο πρόεδρος της Ε.Κ., Κ. Μποτόπουλος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι επτά ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν νέα επενδυτικά εργαλεία ή ρυθμίσεις της λειτουργίας των χρηματιστηρίων ολοκληρώθηκαν επιτυχώς.

Επισήμανε πως χάρις στη νέα αγορά (ΕΝΑ ΣΤΕΠ) οι εταιρίες και κυρίως οι ΜμΕ αποκτούν περαιτέρω εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ενώ ακόμα σημείωσε τη στροφή σε μεγάλο βαθμό επενδυτών και επιχειρήσεων στα εταιρικά ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v