«Μίνι σύνοδος κορυφής» των σοσιαλιστών στο Παρίσι

Ο πρόεδρος Ολάντ καλεί αύριο, Σάββατο (21.06), στο Παρίσι σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργούς και ανώτατους αξιωματούχους για μια προ-συζήτηση για την υποψηφιότητα Γιούνκερ. Μοχλός πίεσης το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Μίνι σύνοδος κορυφής» των σοσιαλιστών στο Παρίσι

Πρόκειται για ένα έκτακτο «μίνι συμβούλιο κορυφής των Σοσιαλιστών» πριν το προγραμματισμένο των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την ερχόμενη εβδομάδα, στις 26 και 27 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Οικοδεσπότης, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο σοσιαλιστής γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με προσκεκλημένους ομοιδεάτες του ανώτατους αξιωματούχους από άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμεν, οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Δανίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και τη Τσεχίας, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστικών κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Στόχος της συνάντησης των Παρισίων είναι η ανταλλαγή απόψεων για την μελλοντική πολιτική ρότα της ΕΕ αλλά κυρίως τα προβλήματα στελέχωσης των βασικών ευρωπαϊκών οργάνων με αιχμή του δόρατος τη διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο συμβούλιο κορυφής, όπου ενδέχεται να κριθεί και το θέμα της διαδοχής, έχει ξεσπάσει ανελέητος πόλεμος ανάμεσα στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικούς γύρω από την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι Σοσιαλδημοκράτες με επικεφαλής το Παρίσι και τη Ρώμη συνδέουν τη συναίνεσή τους στο πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ από την χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, για την οποία αντιδρά το Βερολίνο και μερίδα οικονομολόγων.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε χθες βράδυ με την πρωθυπουργό της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, η Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η υποψηφιότητα Γιούνκερ έχει τη στήριξή της, πρόσθεσε ωστόσο ότι παραμένει ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο, (βασικός πολέμιος της επιλογής Γιούνκερ) και ότι είναι σημαντικό να δοθεί στις αποφάσεις χώρος στο ευρωπαϊκό πνεύμα, ακόμη κι αν διαφωνεί κανείς σε ορισμένα επιμέρους θέματα. Η υποψηφιότητα της δανής πρωθυπουργού για την προεδρία της Κομισιόν φαίνεται να παίζει... δυνατά παρά το ότι οι δύο ηγέτιδες στη συνέντευξη τύπου προσπάθησαν στις απαντήσεις τους να αποπροσανατολίσουν τους δημοσιογράφους.

Σε ότι αφορά τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας η συζήτηση έχει ξεκινήσει παρά τις αντιδράσεις πολιτικών και τις νέες Κασσάνδρες μερίδας οικονομολόγων για επερχόμενη νέα κρίση του ευρώ. Οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν να εξετάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου το νομοθετικό κείμενο, όπως εξήγγειλε ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάσελμπλουμ. «Νομίζω ότι το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δίνει αρκετό περιθώριο χειρισμών για να εφαρμοστεί με ευλυγισία», δήλωσε και ο αποχωρών από Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v