Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δύο σημεία που κάνουν «άνω-κάτω» τον ΣΥΡΙΖΑ

Συμφωνία με... αστερίσκους στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία. Στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών. Τι υποστηρίζουν η Αριστερή Πλατφόρμα και η Σοσιαλιστική Τάση. Νέα κριτική Γλέζου στην ηγεσία.

Τα δύο σημεία που κάνουν «άνω-κάτω» τον ΣΥΡΙΖΑ

Συμφώνησαν στο ότι.. διαφωνούν. Για μία ακόμη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ οι διάφορες εσωκομματικές τάσεις εμπόδισαν να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Τα δύο βασικά σημεία διαφωνίας είναι οι συμμαχίες και η λειτουργία του κόμματος. Το επόμενο ραντεβού, προκειμένου να λυθούν οι διαφορές, δόθηκε για το Σαββατοκύριακο όταν θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Το μόνο που επιτεύχθηκε χθες είναι η ομόφωνη έγκριση ενός κειμένου, από το οποίο όμως απουσίαζαν τα καυτά ζητήματα που προκαλούν τις διαφωνίες μεταξύ των τάσεων. "Συμφωνία με αστερίσκους", σχολίασε χαρακτηριστικά στέλεχος της Κουμουνδούρου, που δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εσωκομματικές εξελίξεις. Κι όλα αυτά λίγες μέρες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη δυναμική που φυσιολογικά θα έπρεπε να έχει αποκτήσει στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες.

Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και ο πιο προσιτός ίσως τρόπος προσφέρεται με το να εμποδίσι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται 121 βουλευτές, αριθμός που, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, μπορεί να εξασφαλιστεί πιο εύκολα με ανοίγματα και προς άλλους "προοδευτικούς, ριζοσπαστικούς, δημοκρατικούς" χώρους. Και όπου "προοδευτικοί χώροι" επισήμως τουλάχιστον εννοούν μέχρι και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά όχι το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, η Αριστερή Πλατφόρμα (εσωκομματική αντιπολίτευση) που θα καταθέσει στην Κεντρική Επιτροπή τροπολογίες προς έγκριση με τις θέσεις της, επιμένει στις συμμαχίες μόνο με τις αριστερές δυνάμεις και συγκεκριμένα με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς βλέπει ότι τα όποια οφέλη από το εκλογικό αποτέλεσμα κινδυνεύουν να εξανεμιστούν από τη γνωστή εσωτερική πολυφωνία.

Την ίδια στιγμή, διχασμένοι εμφανίζονται οι "πασοκογενείς" του ΣΥΡΙΖΑ, η λεγόμενη σοσιαλιστική τάση, αφού μία ημέρα μετά το κείμενο ιδεολογικού προβληματισμού που διακίνησαν ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο Διονύσης Τεμπονέρας, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας (Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Τσουκαλάς, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Αντώνης Κοτσακάς και Κώστας Χρυσόγονος), με άλλο κείμενο, παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τους δύο "συντρόφους" τους. Επιδίωξη του κόμματος, όπως αναφέρουν, πρέπει να είναι η συγκρότηση μιας "πλατιάς δημοκρατικής και πατριωτικής κοινωνικής συμμαχίας όσων έχουν πληγεί από τις μνημονιακές πολιτικές".

Με παρέμβασή του, εξάλλου, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πρόσφατα εκλεγείς ευρωβουλευτής, Μανώλης Γλέζος, με δήλωσή του, άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα δεν έχει προβεί σε ουσιαστική αυτοκριτική, αλλά αντίθετα επιχειρεί να μετακυλίσει στα μέλη του τις αποτυχίες.

Κομματικές πηγές, πάντως, προσπαθούν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα με τις διαφορετικές φωνές. Όπως εκτιμούν, με τις αποφάσεις του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου το βράδυ της Κυριακής, θα κλείσει ένας κύκλος και θα ανοίξει ένας νέος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ελεύθερη διατύπωση των απόψεων, των θέσεων και των διαφωνιών, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, έδωσε μια ουσιαστική ώθηση στο κόμμα, που από τη Δευτέρα "θα αποσυνδεθεί από το κλίμα εσωστρέφειας και θα επιστρέψει στην πολιτική δράση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v